Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

26 Ağustos 2011 Cuma

MV Aegean Odyssey ile Yunan adaları

2011 yazında turizm acentalarının girişimleri ve fırsat sitelerinin katkılarıyla çok sayıda Türk turist Yunan adalarına düzenlenen cruise turlarından yararlanıyor. Fakat internet ortamında ekonomik ve kısa süreli cruise turlarının ayrıntılarını bulmak pek de mümkün olmuyor. Acentaların verdiği genel geçer bilgileri yeterli bulmayıp cruise turlarından çekinen kitle için Dorak Turizm'in MV Aegean Odyssey gemisi ile düzenlediği Kuşadası kalkışlı Santorini - Mikanos turunu mercek altına alıyoruz. Kimler Ege'nin mavi sularına açılmak istiyor?

Vizesiz Yunan adaları turu olur mu?
Herkesin merak ettiği sorunun yanıtı şöyle: Evet, oluyor. Yunanistan Başkonsolosluğu'nu aradığınızda telefondaki yetkilinin kendinden emin bir ifadeyle söylediği “Yunanistan'a vizesiz giriş yok!” cümlesi tura çıktığınızda anlamını yitiriyor. Çünkü cruise turları için özel bir uygulama sözkonusu. Turu satın almanızın ardından acentanız sizden en az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun bilgilerini istiyor ve vizesiz giriş için gerekli işlemleri 50 TL karşılığında sizin adınıza gerçekleştiriyor. Pasaportunuzda daha önceden alınmış herhangi bir vize olmasa da turlara katılabiliyorsunuz.

Gemiye gelmeden önce...
Seyahatinizi satın aldınız ve işlemlerinizi turizm acentanızla tamamladınız. Turdan bir süre önce mailinize, gemiye gelirken çıktısını yanınızda bulundurmanız gereken kupon (voucher) geliyor. Ayrıca vizesiz seyahat işlemi, yurtdışı çıkış pulu ve gemiye ödenen günlük 8 euroluk bahşiş bedellerinin karşılığı olan 120 TL'yi acentanın banka hesabına yatırıyorsunuz. Gemiye gelmeden önce yanınızda bulundurmanız gereken en önemli üç şey: Pasaportunuz, acentadan gelen kupon ve bankaya ödediğiniz 120 TL'nin dekontu. Ayrıca gemide, yemeklerde servis edilen su dışında sıvı ihtiyacınızı birkaç dolar ile karşılamak durumundasınız. Fakat valizinizde getireceğiniz şişe sular gemiye kabul ediliyor.

Kuşadası Limanı'nda neler oluyor?
Geminin Kuşadası'ndan hareket saati: 17.00 fakat acentanız size saat 13.00 gibi limanda olmanızı öneriyor. Erken gelmeniz yararınıza... Liman girişinde sizi acentanın görevlileri bekliyor. Yanınızda getirdiğiniz dökümanları teslim etmenizin ardından pasaportunuza yurtdışı çıkış pulu yapıştırılıyor. Ayrıca üzerinde adınız ve oda numaranız yazan bagaj etiketlerinizi teslim alıyorsunuz. Ve gümrükten geçmeye hazırsınız. Önce bagajınız, üstünüz aranıyor ve sınır polisi pasaportunuza “çıkış” mührünü vuruyor. O esnada görevliler, valizlerinizi gemideki kamaranıza bırakmak üzere alıyor. Gemiye doğru ilerlemeden önce limandaki Setur Duty Free'den alışveriş yapabilirsiniz. Satın aldığınız alkollü içecekler gemiye kabul edilmiyor. Fakat girişte emanete bırakarak turun sonunda teslim alabilirsiniz. “Taşımak ve emanete bırakmak istemiyorum, geminin varış noktasındaki duty free'den bir şeyler alırım” diye düşünenler için önemli not: Türkiye'den çıkış ve girişte alabileceğiniz ürün kotaları farklı. Yurtdışında çıkarken daha fazla ürün satın alabiliyorsunuz. Ayrıca geminin varış noktası olan İstanbul Karaköy Limanı'ndaki Duty Free'de çeşitlilik tatmin edici değil ve elektrikler kesildiğinde satış yapamıyorlar. Free Shop alışverişinizi Kuşadası Setur Duty Free'den yapmanız daha mantıklı.

MV Aegean Odyssey'e son adım
Liman üzerinden geminin kapısına geldiğinizde sizi mürettebat karşılıyor. Burada pasaportunuzu verip, adınıza düzenlenmiş manyetik kartı alıyorsunuz. Kartınıza iyi bakın çünkü o, gemideki her şeyiniz. Odanızın anahtarı, kimliğiniz, ödemelerinizi yapabileceğiniz tek araç... Yedi katlı gemiye girişteki son prosedür de webcam aracılığıyla çekilen fotoğrafınızın yolcu hesabınıza işlenmesi. Bunun sebebi, adalara inip, geri geldiğinizde gemiye giriş yapanları kontrol edebilmek. Aynı zamanda her giriş çıkışta kartları okutarak yolcu mevcudunu tespit ediyorlar. “Fişleniyor muyum?” diyerek paranoya yapmaya gerek yok. Sosyal medyada yüzlerce fotoğrafınız var. Bir tane de geminin arşivinde olsun...

Hareket öncesi...
Prosedürleri sonlandırıp MV Aegean Odyssey'e girişinizi başarıyla tamamladınız. Odanıza geldiğinizde gümrükte bıraktığınız valizi kapınızda buluyorsunuz. Şimdi odanıza geçip, eşyalarınızı dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Gemide farklı oda türleri bulunuyor. Dış kabin olarak anılan odalar denize bakıyor ve pencereli. İç kabin ise doğal ışıktan yoksun. Üst katlarda balkonlu odalar var. Ve geminin ön kısmındaki suit odalar... Bir başına cruise turuna çıkacaklar için de tek kişilik odalar oluşturulmuş. Geçtiğimiz yıl yenilenen MV Aegean Oddysey'de 378 yolcu aynı anda seyahat edebiliyor. Kamaralar hiç de küçük değil. Oldukça yeni ve temiz. Geminin Filipinli mürettebatı günde 2-3 kez kamaranızı temizliyor. Oda servisi çok yıldızlı otelleri aratmayacak cinsten. Kamaradaki televizyonun bilgilendirme kanalı, geminin anlık konumunu ekrana taşıyor. Hızından, rüzgarın estiği yöne kadar çeşitli bilgileri takip edebiliyorsunuz.

Hoşgeldin büfesi
Hareket öncesi MV Agean Odyssey'deki ilk saatlerinizi keyifli geçirmeniz için altıncı kattaki Terrace Cafe'de sunulan “Hoşgeldin Büfesi”nden yararlanabilirsiniz. Bir saate yakın zaman harcatan check-in işlemi sonrası Kuşadası manzaralı terastaki atıştırma faslı, keyfinizi yerine getirecektir. Unutmadan! Gemide açık büfe ile birlikte servis edilenlerin dışındaki tüm içecekler ekstra! İçecek almak istiyorsanız ücretini ödemeniz gerekiyor. Ayrıca gemide nakit para kullanamıyorsunuz. Manyetik kartınıza yükleme yapmanız gerekiyor. Beşinci kattaki resepsiyona giderek kartınızı daha işlevsel hale getirebilirsiniz. Gemide dolar üzerinden işlem yapılıyor. İsterseniz kredi kartınızı, gemideki manyetik kartınıza tanımlatabilir, yaptığınız harcamaların buradan tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz. Kartınıza dilediğiniz kadar nakit yükleme yapmanız da mümkün. Harcama yaptıkça hesabınızdan düşülüyor. Yüklediğiniz paranın tümünü harcayamazsanız; tur bitiminde geriye kalan meblağ iade ediliyor. Kredi yüklemesi yaparken euro da kullanabilirsiniz fakat bu para hesabınıza dolar olarak işlenecek ve yine dolar üzerinden işlem görecek. Siz bir şeyler satın aldıkça garsonların getirdiği adisyonları imzalayacaksınız ve harcamalar hesabınıza işlenecek. Hesap dökümünüz son gün odanıza geliyor. Gemideki fiyatlar çok da pahalı değil. Ayrıca tüm siparişlerinize yüzde 12 servis bedeli ekleniyor. Örneğin Corona, Amstel ya da Heineken biraların fiyatı 3.50 dolar. Double Jack Daniels ise 9 dolar. İstanbul ya da Ankara'daki orta düzey barların fiyatlarına yakın.

Demir alıyoruz
Saat 17.00'yi gösterdiğinde MV Aegean Odyssey, demir alıyor ve römorkör tarafından Kuşadası Limanı'ndan açığa çekiliyor. Bu anı geminin beşinci kat, arka bölümünde sigara içilebilen tek mekan olan balkondan izleyebilirsiniz. Sualtındaki pervaneler dönmeye başladığında Ege'nin serinliğini yüzünüzde hissedeceksiniz. Cruise turunuzun ilk saatinde geminin hoparlörlerinden duyduğunuz anons sizi paniğe sevketmesin. Sadece olası tehlike durumunda uygulanacak eylem planı bir tatbikat ile canlandırılıyor. Önce İngilizce ve ardından gelen Türkçe anons ile tüm yolculardan kamaralarına gidip dolaplarının üstündeki can yeleklerini almaları ve ardından altıncı kattaki Ambassador Salonu'nda toplanmaları isteniyor. Can yeleklerinin kullanımı, tehlike durumunda filikalara nasıl binileceği gibi bilgilerin verilmesinin ardından tatbikat sona eriyor. Bu arada genelde Filipinli olan gemi mürettebatı Türkçe bilmiyor. Onlarla İngilizce anlaşmak durumundasınız. Çok zor durumda kalırsanız; Dorak Turizm'in tura eşlik eden personeli size yardımcı olacaktır.

Gemi içi aktiviteler
Hergün kamaranıza bırakılan Aegean Oddysey Journal yayını ile gemide neler olup bittiğini takip edebilirsiniz. Yemek saatleri, gemideki barların hizmet saatleri, ve aktivitelerin yer zamanları Journal'de yer alıyor. Altıncı kattaki Charleston ve Ambassador salonlarında gerçekleştirilen müzik dinletileri, dans şovları ve karaoke etkinliklerini kaçırmak istemiyorsanız Journal'ı yanınızda taşıyabilirsiniz. Öte yandan kamaranızdaki televizyonda izleyebileceğiniz filmlerin gösterim saatleri de Journal'de bulunuyor. Güzellik ve spor salonu, yüzme havuzu ve jakuzi, spa, internet salonu, kütüphane ve doktordan yararlanabileceğiniz zaman aralıkları da Journal'in içeriğinde. Kısacası, gemide olan bitene hakim olmak için Journal'i dikkatlice okumanız gerekiyor. Turunuz esnasında açık deniz fırtınalı ise kaptanın kararıyla havuz kapatılıyor. Bu durumda sadece boş havuzun etrafındaki şezlonglarda güneşlenebilirsiniz. Gemideki vaktinizi iyi geçirmek istiyorsanız; Nicki ve Trio'nun dinletilerini ve “Show Zamanı” adlı gösteriyi kaçırmayın. Geminin başarılı mutfağından çıkan açık büfenizi altıncı kattaki Terrace Cafe'de ya da en alt kattaki Marco Polo Restoran'da alabilirsiniz. Yemekler çok çeşitli ve lezzetli... Restoranlardaki giyim kuralları hakkında gemiye ulaşmadan önce bilgilendirileceksiniz. Buralara şort ve terliklerle gelenler kabul edilmiyor. Terrace Cafe'de bu kurallar ihlal edilse de garsonların servis yaptığı Marco Polo Restoran'a giderken şık ve resmi kıyafetler içinde olmanız şart.

Santorini ve Mykonos
Gemideki ilk sabahınızda gözlerinizi Santorini'de açıyorsunuz. Kaptanın belirlediği varış ve kalkış saatlerine göre açığa demirleyen gemiden botlarla adaya taşınıyorsunuz. Vaktiniz dar olduğundan adayı tam anlamıyla gezebilmek mümkün oluyor. Katıldığımız turda Gemiden Santorini'ye ilk bot 08.30'da hareket etti. Adadan dönüş için kullanılabilen son bot da 14.30'daydı. Tur öncesi adalara ilişkin sıkı bir araştırma yapar ve zamanınızı iyi planlarsanız; farklı yerleri görme şansı bulabilirsiniz. Santorini'den gemiye hareket eden son bottaki yolcuların da dönmesiyle Mykonos'a doğru harekete geçiliyor. Mykonos'taki gece yaşamında ritminizi yüksek tutmak isterseniz iki ada arasındaki yolculuk sırasında uyuyarak dinlenebilirsiniz. MV Aegean Odyssey'in suya indirilen filikası ile ulaşacağınız Mykonos'ta tur şirketinin otobüsleri sizi kent merkezine ulaştırıyor. Turumuzda gemiden adaya ilk filikanın hareketi 21.30'u buldu. Dönüş için son filika ise 03.00'teydi. Adalardaki zamanı verimli kullanmak isteyenlere bir öneri: Gemi ada transferi için demir aldıktan sonra yapılacak anonsu beklemeden ilk gelen bota binebilmek için sıraya girebilirsiniz. Gemideki 400'e yakın yolcu birkaç botla ya da bir filika ile transfer ediliyor. En alt katta bulunan Marco Polo Restoran'ın çaprazındaki kapı, gemiden ayrılma noktanız. Sıra bekleyip gecikmek istemiyorsanız; erkenden bu kapıya gelip, ilk botla gemiden ayrılabilirsiniz. “Santorini ve Mykonos'ta neler yapabilirim?” sorusunun yanıtı arıyorsanız. Santorini izlenimlerini buradan okuyabilirsiniz.

Ege'den İstanbul'a
Mykonos'taki hareketli gecenin ardından MV Aegean Odyssey, İstanbul'a doğru yol almaya başlıyor. 24 saati aşan yolculuğu gemideki aktivitelerle değerlendirebilirsiniz. Son geceniz başlamadan gemi, Çanakkale Boğazı'ndan giriş yaparak Ege sularını terk ediyor. Henüz hava kararmamışsa Şehitler Abidesi'ni boğazdan izleyebilir, Eceabat sırtlarındaki “Dur yolcu” sözleriyle sizi karşılayan askere selam durabilirsiniz. Sabahın erken saatlerinde uykunuzu bölen sallantı geminin Karaköy Limanı'na ulaştığının habercisi. Limana taşınmasını istediğiniz valizleri geceden kamaranın kapısına bırakabilirsiniz. Sizler Haliç'in girişinde Topkapı Sarayı ve Ayasofya'yı izleyerek kahvaltınızı ederken pasaportlarınız gümrüğe gidiyor. MV Aegean Odyssey'in son anonsu, çıkış işlemleri için sizi resepsiyona davet ediyor. Pasaportunzu alıp manyetik kartınızı okutarak gemiden ayrılıyorsunuz. Seyahatinizi tatlı biçimde sonlandırmak isterseniz; ünlü baklavacı Güllüoğlu, Karaköy Limanı'nın tam karşısında. Turu, başladığı yerde sonlandırmak isteyenleri Kuşadası'na ulaştıracak otobüsler de aynı yerde... Sezon henüz kapanmadı, Ege'nin mavisinde kaybolmak için fırsat sitelerini alt üst etmekte yarar var.

Hiç yorum yok: