Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

9 Eylül 2011 Cuma

Tuz Gölü’nde günbatımı

Sarıdan turuncuya, açık maviden laciverte... Tuz Gölü’nün Türkiye’nin ikinci büyük gölü olduğunu tekrarlayan coğrafya öğretmeninizi hatırlıyor musunuz? Ya da ülke haritasına şöyle bir baktığınızda İç Anadolu’nun orta yerinde “Ben buradayım” diyen coğrafi güzellik gözünüze takıldı mı? Tuz Gölü’ndeki büyüleyici günbatımını, haritadan görmeniz mümkün değil. Öğretmeninizin de her gün tekrarlanan bu doğa olayından size bahsetmiş olma ihtimali düşük... Bir bölümü Ankara il sınırları içerisinde kalan Tuz Gölü’nde güneşin batışını izlemeye ne dersiniz?

Su üstüne yürüyüş!
Ankara-Aksaray yolunun yaklaşık 70 kilometrelik bölümünde aracınızın penceresine konuk olan Tuz Gölü, ilginç bir noktada konumlanmış. Konya, Aksaray ve Ankara il sınırlarının kesiştiği kurak bölgeye serilmiş beyaz bir çarşafı andırıyor. “Allı turna” olarak bilinen flamingolar nesillerini sürdürebilmek için burada kuluçkaya yatıyor. Ankara’dan güneye uzanan “kahverengi seyahatinize” açık renkli bir ara vermek istiyorsanız; Tuz Gölü tam aradığınız yer. Ziyaretinizi yaz aylarında gerçekleştiriyorsanız; gölün üzerinden karşı kıyıya geçebilirsiniz. Gölün zeminindeki çatlaklı tuz taban, sığ bir su tabakası ile örtülü. Bu nedenle Tuz Gölü üzerinde yapacağınız yürüyüşü uzaktan görenler, suyun üzerinde ilerlediğinizi sanabilir. Göle gitmeden önce terliklerinizi yanınıza almayı unutmayın. Kayalaşmış tuzların üzerinde çıplak ayakla yürümek canınızı acıtabilir.

Sarıdan turuncuya...
Tuz Gölü’nün büyüleyici görüntüsü, güneşin battığı saatlerde ortaya çıkıyor. Gölün Aksaray tarafından günbatımını izlemeye giderken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutursanız; üzülürsünüz. Karşıdaki tepelerin ardına saklanmaya hazırlanan güneşin gönderdiği son ışınlar, gölün üzerine uzanırken birbirinden harika kareler yakalayabilirsiniz. Yanınızda modellik yapacak birilerinin olması halinde çekeceğiniz fotoğraflar daha eğlenceli hale gelecek. Güneş, ufuk çizgisinde yok olurken, açık mavinin laciverte, sarının turuncuya dönüşü sizi başka diyarlara götürecek. Bozkırdaki beyaz çarşafın bu değişime nasıl da sessizce ayak uydurduğunu izleyip, huzur bulacaksınız. Tuz Gölü, Ankara’ya yakınlığıyla başkentliler için eşsiz bir hafta sonu alternatifi.

Nasıl gidilir?
- Aracınızla gidiyorsanız; Ankara’dan Konya Devlet Yolu’nu takip ederek, Şereflikoçhisar ilçesinden sonra Tuz Gölü kıyısına ulaşabilirsiniz. Gölün karşı kıyısına ulaşmak için aynı yolun Konya Kavşağı’ndan sağa dönüp Cihanbeyli ilçesi üzerinden göle yakın kasabalara gidebilirsiniz.
- Otobüsle ulaşım için AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerini kullanabilirsiniz. Karşı kıyıya ulaşımda Konya otobüsleri ile Cihanbeyli’ye gidip, buradan kasabalara hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz.

Neler götürmeli?
Gölün zeminindeki sert tuz tabakası ayağınızı incitecek kadar sert. Bu nedenle yanınıza terlik almanız gerekiyor. Üzerinize sıçrayan tuzlu su, kıyafetlerinizin rengini değişitiriyor. Göle giderken şort giymeniz önerilir. Gölün kenarına konumlandırabileceğiniz katlanabilir sandalyeleriniz de eşsiz gün batımını keyifle izlemenize yardımcı olacaktır.

9 Eylül 2011 - Cumhuriyet Ankara

Diğer Ankara çevresi yazıları
- Ankara'nın denizi Çayırhan
- Eskişehir'e kaçalım mı? 

Güneş, bozkırdaki beyaz çarşafın üzerinden
nasıl batıyor?








2 yorum:

Oktay Tatlıcıoğlu dedi ki...

merhabalar, yukarıda verdiğiniz bilgiler için teşekküer ederim. benim emin olamadığım bir konu var, genelde tuz gölüne gidenler şereflikoçhsardan gidiyor. ben ise ank -konya yolculuğumda yaın olsun diye cihanbeyliden tuzgölüne gitmek istiyrom. acaba manzara farklı var mı ya da özelleştirmelerden ötürü bir engelle karşılaşır myız? şimdiden teşekkürler.

Erdem Sevgi dedi ki...

Oktay bey merhaba. Bu hakkında maalesef ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Cihanbeyli tarafından hiç Tuz Gölü kıyısına gitmedim. Fakat oralarda tuz işletmeleri olduğunu biliyorum. Yolculuğunuz sırasında deneme fırsatınız olursa, bölgenin halka açık olup olmadığını buradan paylaşabilirseniz çok sevinidim. İyi yolculuklar diliyorum.