Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

3 Haziran 2011 Cuma

Ukraynalı genç kızların korkulu rüyası: Islak Pazartesi

Hıristiyan dünyası her yıl Nisan ayında Paskalya Bayramı'nı kutluyor. Easter olarak da bilinen Paskalya'da Hıristiyanlar, İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilmesini anıyor. Farklı ülkelerin Easter dönemine özgü gelenekleri var. Bunlardan en bilineni, yumurta boyamak. Öte yandan Ukrayna'daki genç kızların korkulu rüyası haline gelen öyle bir ritüel var ki; Paskalya'nın ikinci gününde sokağa çıkmak onlar için işkenceye dönüşebiliyor. Islak Pazartesi (Wet Monday) olarak bilinen Paskalya'nın ikinci gününde Ukrayna'da neler yaşandığına bakalım.

Polonya'dan gelen ritüel
Islak Pazartesi, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi Orta Avrupa ülkelerinde eski bir gelenek olarak biliniyor ancak son dönemde Ukrayna'da popüler hale gelmiş. Polonya'da başlayan geleneğe göre Islak Pazartesi'de kafalarından aşağı su boşaltılan kimselerin günahlarından arındığına inanılıyormuş. Aslında ritüelin ortaya çıkışında herhangi bir dini referansın olmadığı fakat alışkanlığı kalıcı kılmak için din ile ilişkilendirildiği de konuşulanlar arasında.


En güzel kızı ıslatmak
Ritüelin ortaya çıktığı dönemde köyün erkekleri ellerindeki kovalar ve şişelere su doldurarak en güzel kızın peşine düşüyormuş. Amaçları ise kızı yakalayıp tepeden tırnağa ıslatmakmış. Geleneğin Ukraynalı kızların korkulu rüyası haline gelmesindeki başlıca neden de bu seçiciliğin ortadan kalkmış olması. Şu günlerde Ukraynalı ergenler, iple çektikleri Islak Pazartesi geldiğinde ellerine geçirdikleri kovalar ve pet şişeler ile sokaklarda dolaşan genç kızların peşine düşüyorlar. Ortalıkta kimseyi göremezlerse otomobillerin içindekileri dahi ıslatıyorlar. Ergenlerin eline düşen kadınların işi zor. Yakalandıkları yerde sırılsıklam oluyorlar. Ne kadar mücadele etmeyi deneseler de ıslanmadan kurtulamıyorlar.

Lviv'de Islak Pazartesi
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna, bir 'Islak Pazartesi'yi daha geride bıraktı. Ukraynalı kızlar yine 'sulu saldırılarla' karşılaştı. Son Islak Pazartesi'de fotoğrafçı Yurko Dyachyshyn ülkenin Polonya sınırındaki Lviv kentinde sokaklardaydı. Yaşananları fotoğrafladı. Lviv'deki Islak Pazartesi'yi buradan yayınlamamıza izin veren Yurko'ya teşekkürler.


İşte Yurko Dyachyshyn'in objektifinden Islak Pazartesi














1 yorum:

Adsız dedi ki...

geri zaekalı bunlar