Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

26 Ağustos 2011 Cuma

Ege'yi yansıtan mavi kubbeler Santorini'de

Rüya gibi ya da çizgi film sahnesi... Ege'nin volkanik adası Santorini için herkesin ayrı tanımları var. Ada'ya uzaktan baktığınızda seçebildiğiniz tek şey, çorak kahverengi üzerine serpiştirilmiş mavi lekeli beyazlar. Beyazların adası Santorini'ye gelirken koyu renkli kıyafetlerinizi dolabınıza terk edin. Adanın şirin kasabalarında, süte düşmüş sinek gibi görünmek istemezsiniz değil mi? Giyim kuşam konusunu da hallettiysek; şimdi uzaktan bakınca karlı dağ zirvelerini andıran Santorini'nin yüksek kesimlerine doğru tırmanışa geçiyoruz. Zamanımız kısa, mavi kubbeler bizi bekliyor!

'Bu fotoğraf Santorini'den'
Baktığınız tek kare fotoğraf için hiç düşünmeden “Burası Yunan adalarından biri” diyorsanız; o deklanşöre Santorini'de basıldığından emin olabilirsiniz. Yüzyıllar boyu volkanik patlamalar, haçlı seferleri ve korsan baskınlarına tanıklık eden adaya bugün gelenlerin amacı ise sadece huzur bulmak. Arada bir gerçekleşen ufak çaplı volkanik patlamalar, rüyada olmadığınızı hatırlatıyor. Santorini'ye gelebilmek için havayolunu kullanabilirsiniz. Fakat deniz yoluyla adaya ulaşmak ayrı bir keyifli.

Eşek mi, teleferik mi?
Cruise gemileri, adanın merkezi olan Fira'nın üzerine kurulduğu yüksek yamaca karşı demirliyor. Botlar aracılığıyla ulaştığınız küçük limandan ada merkezine ulaşmak için iki alternatifiniz var. Zor ve zahmetli olanı seçerseniz; limandan Fira'ya kıvrılarak uzanan basamakları eşek sırtında ya da yaya olarak tırmanabilirsiniz. Bunun için ödeyeceğiniz bedel 5 Euro. Fakat adanın simgelerinden biri olan yüzlerce eşeğin arasına girdiğinizde; burnunuza saplanan sancı, sizi vazgeçirebilir. Öte yandan basamakları eşekle ya da yaya olarak tırmanmak, kısıtlı olan zamanınızın büyük bölümünü harcıyor. Fira'ya hızlı ve zahmetsizce ulaşmak için Liman'daki teleferiği kullanabilirsiniz. 4 Euro'ya bineceğiniz teleferik yaklaşık 2 dakikada Fira'ya tırmanıyor. Ne yorgunluk var ne de koku...

Nereye, nasıl giderim?
Fira'da teleferikten iner inmez kendinizi çarşının orta yerinde bulacaksınız. Burada fazla vakit kaybetmemek gerekiyor. Keza kısacık Santorini turumuza iki durak sığdıracağız ve bunun bir bölümü yollarda geçecek. Santorini'de görülmesi gereken yerlere Ankara - İstanbul benzetmesi yapabilmek mümkün. Şöyle ki: Fira, Ankara ise adanın cazibe merkezi Oia da İstanbul. (İya şeklinde okunuyor) Ada üzerinde ziyaret edeceğiniz yerler arasında mesafeler uzun. Bu nedenle size uygun olan ulaşım yöntemini önceden belirlemeniz gerekiyor. Taksi ile ulaşım çok ucuz değil ve adadaki taksi sayısı yetersiz. Otomobil, ATV ya da motorsiklet kiralayarak kendi rotanızı çizebilirsiniz. Günlük 30 Euro'ya ATV kiralayabiliyorsunuz. Fakat sürücü belgenizi yanınıza almayı unutursanız; gün boyu ATV ile gezenleri izleyip hayıflanabilirsiniz. Bunların yanı sıra adadaki toplu taşıma sistemini kullanabilirsiniz. Teleferik ile Fira'ya ulaştığınız yerden sağa doğru yürüyüp, çevreden aldığınız yardımla ulaşacağınız otogardan adanın her noktasına ulaşım var. Otobüslerin kalkış ve geri dönüş saatlerini gösteren panonun fotoğrafını çekebilirsiniz çünkü araçlardaki görevlilerin İngilizcesi çok iyi değil. Otobüs bileti de 1.60 Euro.

Üzüm bağlarının arasından şarapevine...
İlk durağımız Perissa otobüsü ile ulaşacağımız Santo Wines'ın şarapevi. Fira Otogarı'ndan ayrılan otobüs, üzüm bağlarının arasından kıvrılarak yol alıyor. Yolculuğunuzu Pyrgos kavşağında sonlandırarak, Santo Wines'ın şarapevine ulaşıyorsunuz. Turizm dışında adanın önemli gelir kaynaklarından biri de şarap üretimi. Santo Wines, adalı üzüm üreticilerinin kurduğu koopeartife ait şarap markası. Üretim de şarapevinin yanındaki fabrikada yapılıyor. Burada Santo'nun tüm çeşitlerini deneyebilirsiniz. Masaların üzerindeki boş kadehler de daha fazla Santo içmek için şişe satın alanlara... Şarapevinin yanındaki mağazada Santo'nun tüm çeşitlerini bulmak mümkün. Ayrıca Uzo ya da adaya dair hediyelik eşyalar almak isteyenler için çok sayıda seçenek aynı mağazada bulunuyor. Şarabınızla birlikte kalderaya bakan bembeyaz terasta saatlerce oturmak isteyeceksiniz ama zaman daralıyor, Fira'ya geri dönme vakti. Pyros kavşağından otobüse binerken durakta beklediğinize emin olun. Çünkü sürücüler, durak dışı yerlerde yolcu almıyor.


Beyaz yamaçların mavi kubbeleri...
Şarap tadımının ardından yine Fira Otogarı'ndayız. Bu kez adanın kuzeyine doğru uzanacağız. Kesinlikle görülmesi gereken rüya diyarı Oia'ya gidiyoruz. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuk sırasında solunuzda kayalıklar sağınızda ise uçurum size eşlik edecek. Oia'ya vardığınızda artık mavi kubbelere birkaç adım ötedesiniz. Vassilis Kyrkos ve Stavros Galanopoulos caddeleri, Oia'da yürüyerek turlayabileceğiniz temel güzergahlar. Birbirinden ilginç ürünler bulabileceğiniz bu dar caddelerden yamaca uzanan ara sokaklara inip, mavi kubbeleri fotoğraflayabilirsiniz. Turunuz esnasında kubbelerin, Ege'nin rengi ile rekabet ettiğine tanık olacaksınız. Oia'nın tarifsiz görselliği, fotoğraf makinenizi bir an olsun elinizden bırakmanıza izin vermeyecek. Bu arada gemiye dönüş vakti yaklaşıyor. Zor olsa da Oia ile vedalaşıp tekrar Fira'ya dönüyorsunuz. Çarşıdaki yürüyüşün ardından teleferikle limana iniyor ve istemeye istemeye Santorini ile vedalaşıyorsunuz.

Balayı çiftleri ağırlıkta
Santorini'yi daha çok romantizm arayan çiftler tercih ediyor. Bütçesine güvenenler için de müthiş bir düğün mekanı. Genç arkadaş çevresi ya da tek başına yapılacak ada tatili, birkaç gün içinde kabusa dönebilir. Santorini'nin komşu adaları da boş değil. Örneğin yanardağın hala aktif olduğu adaya giderek, kraterden çıkan buharı izleyebilirsiniz. Adanın en popüler aktivitelerinden biri, futbol maçı izlermişçesine toplanan insanların günbatımını izlemeleri ve güneşin tamamen batmasıyla alkışlamaya başlamaları. Bu kadar gezip tozmanın ardından Uzo ve Ege'nin zeytinyağlıları ile buluşmak istiyorsanız adadaki yüzlerce restorandan birini seçmek de size kalıyor.
--------------------------------------------------------------
Vizesiz yunan adaları turları ile ilgili ayrıntılı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
--------------------------------------------------------------

Santorini'nin kırmızı kitabı size rehberlik edebilir. Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak pdf dosyalarını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

--------------------------------------------------------------
Santorini'den arda kalanlar...

Santo Wines'ın terasından kaldera...

Santo Wines'ın müthiş manzaralı terası...

Volkanik kayaların arasından ilerleyen karayolları...

Ormos Athinios Limanı'na ilerleyen bir katamaran...

Oia sokaklarında alışveriş...

Oia'nın en şirin pubı...

Oia Çarşısı...

Oia'da beyaz örtülü yamaçlar...

Oia Çarşısı


Santorini - Fira

Kısa turun durakları...

Hiç yorum yok: