Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

29 Nisan 2011 Cuma

Sosyal tespit mekanizması Güney Amerika’da çalışıyor

Charlotte'ta birinci haftamı doldururken şahit olduğum, not aldığım bazı şeyleri paylaşma gereği duydum. Güney Amerikalılar kendilerini Kuzeylilerden farklı tutuyor. Hakikaten de öyleler. Burada bulunduğunuz süre içerisinde kafanızdaki klasik Amerikalı tiplemesi bazen uçup gidiyor, bazen de “İşte bu” diyorsunuz. Öncelikle şunu söylemeliyim: Çok sevimli ve cana yakın insanlar. Şimdiye kadar en ufak bir terslikle karşılaşmadım. Zaman zaman Türk misafirperverliğinin ötesine geçiyorlar. İşte bazı tespitler:

'İçecekler şirketten'
North Carolina restoranlarında içeceğe çoğunlukla para ödemiyorsunuz. Yemek aldığınızda içeceğiniz ya ücretsiz olarak geliyor ya da içecek için bir kez ödeme yapıyorsunuz. Her iki durumda da sınırsız içiyorsunuz. Şöyle ki; self servis bir restorandaysanız içecek otomatına gidip istediğiniz kadar alabilirsiniz. Sınırı siz belirliyorsunuz. Eğer garsonların servis yaptığı bir restorandaysanız bardağınız boşaldıkça siz istemeden yenisi geliyor.

'ABD'nin Karadenizlileri'

Kuzey Karolinalıların ekmek tüketim alışkanlıkları da biraz farklı. Restoranlara gittiğinizde yemekten önce masanıza mısır ekmeği geliyor. Bizim Karadeniz'in mısır ekmeğinden daha yumuşak, müthiş lezzetli bir ekmek. Tereyağ ile birlikte servis edilen mısır ekmeği yemekten önce tüketiliyor. Yemek ile birlikte ekmek yemiyorlar. İşin ilginç kısmı yemeğin ardından tekrar ekmek yemeleri...

'Hangimiz obez değiliz ki?'
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bizlerin “Amerikalılar sürekli fast food yerler” anlayışı benim gözümde yıkılmıştır. Evet, fast foodtan hoşlanıyorlar. Buradaki fast food ürünleri de hoşlanılmayacak gibi değil. Hepsi inanılmaz lezzetli. ABD'de lokal bir fast foodta yediğiniz hamburger ile Türkiye'de Mc Donalds ya da Burger King'te yediğinizi karşılaştırmak büyük bir hata. Kaldı ki burası “Southern fried chicken” denilen olayın anavatanı. Kentucky Fried Chicken'ın kurulduğu yer North Carolina'nın komşu eyaleti Kentucky. Ayrıca North Carolina'nın “Bojangles' Famous Chicken” adlı meşhur bir kızarmış tavuk zinciri var. Gerçekten lezzetli. Bu kadar fast food anlattıktan sonra esas söylemek istediğim şeye geleceğim. Amerika farklı toplumlardan gelen bireylerden oluşmuş ve herkes gelirken kendinden bir şeyler getirmiş. Dünyanın dört bir yanından farklı lezzetleri deneme şansınız var. Burada yaşayanlar da bu imkandan faydalanıyor. Açıkçası hergün dünyanın farklı bir ülkesine ait yemeklerin tadına bakmak, hatta öğle yemeğini başka akşam yemeğini bir başka ülkenin mutfağından yemek bende “karma kültür şoku”na neden oldu. Çok uzattım. Sözün özü, Güney Amerikalılar hergün hamburger yemiyor.

'Plakalarda yaşayan üniversite anıları'
North Carolina'daki yasalara göre, otomobilinizin sadece arkasına plaka takıyorsunuz. Bu durumda ön taraf boş kalıyor. Bir çok Kuzey Karolinalı bunu fırsata dönüştürmüş. Ön plakanın yerinde kendilerini ifade edecek bir takım simgeler kullanıyorlar. Örneğin burada insanların mezun oldukları üniversite önemli bir referans kaynağı. Türkiye'de de ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerin böyle etiket değerleri vardır ama anlatmak istediğim farklı bir şey. Eğer siz Türkiye'de aracınızın önüne plaka takmak zorunda olmasaydınız, onun yerine kocaman bir ODTÜ ya da Gazi Üniversitesi logosu koyar mıydınız? Evet, Güney Amerikalılar mezun oldukları üniversiteyi günlük yaşamın içinde bu şekilde sergiliyor. Araçlarının ön plakalarının yerine taktıkları logolarla... Ayrıca sporseverler taraftarı oldukları takımla ilgili bir etiketi muhakkak otomobillerinin üzerinde bulunduruyor.

'Dolar mı, Bucks mı?'
Bir gün Güney Amerika tarafına yolunuz düşer de alışverişe çıkarsanız duyacağınız para birimi sizi şaşırtmasın. Buralarda “dolar” yerine “buck” kullanılıyor. Kullanılan para yine dolar ama dolardan “buck” şeklinde bahsetmekten hoşlanıyorlar. Charlotte'taki bankaların kulelerinde çalışan çok sayıda beyaz yakalı Türk var. Sizin de birgün yolunuz düşebilir, aklınızda bulunsun.

'Atışa geçelim'
Güney Amerikalılar inanılmaz silah düşkünü. Eyalet yasalarına göre silah edinmek oldukça kolay. Televizyon kanallarında uzun uzadıya silahları tanıtan programlara denk geliyorsunuz. Aralardaki silah reklamları da cabası. Silah sahibi olmak, atış yapmak bir yaşam tarzı haline gelmiş. South Carolina, Texas'tan sonra silahlanmanın en popüler olduğu eyalet.

Hiç yorum yok: