Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

28 Ocak 2011 Cuma

Sesim 'yüksek tanımlı' geliyor mu?


Kulanığınıza hiç yüksek tanımlı bir ses geldi mi? Eğer İngiltere'de yaşamıyorsanız şu ana kadar gelmiş olma ihtimali de yok. İngilizce'deki "High Definiton" tamlamasından gelen "HD" kısaltması yaşamımıza öyle bir yerleşti ki, televizyon satın almaya gittiğimizde ne olduğunu dahi bilmeden "Bu HD mi?" diye sorar olduk. Ardından TV kanalları devreye girdiler ve büyük paralar ödenip satın alınan HD televizyonların kendilerine uygun görüntüler ile buluşmasına önayak oldular. Şimdilerde TRT'nin de aralarında bulunduğu birkaç televizyon kanalı HD yani yüksek tanımlı yayın yapıyor.

Sesiniz de HD olacak

Ve videodaki çözünürlük devrimini taçlandıracak bir gelişme de ses alanında yaşanıyor. İngiltere'nin GSM operatörlerinden Orange geçtiğimiz Eylül ayında duyurduğu HD Voice yani yüksek tanımlı ses hizmetini kullanıma açtı. Bu hizmetten yararlanıyorsanız, sesinizi telefonda çok daha net biçimde iletebiliyorsunuz. Öte yanda HD Voice, siz konuşurken arkaplan gürültüsünü büyük oranda azaltıyor. Örneğin şehirlerarası taşıt yolunun kenarında yaptığınız telefon konuşmasında, karşı tarafa ulaşan trafik gürültüsü minimuma iniyor. Sesin netliği ise muazzam.

Nasıl kullanılır?

İngiltere'deki GSM operatörü Orange, yüksek tanımlı ses hizmetini ekstra bir ücret karşılığında sunuyor. HD Voice'i kullanmak için buna uyumlu bir cep telefonunu ve karşı tarafın da aynı hizmete sahip olması gerekiyor. Çünkü ses, 3G bağlantıyı da içeren farklı bir işleme süreciyle iletilip, alınıyor. HD ses teknolojisi Türkiye'de ne zaman kullanılmaya başlar bilinmez ama İngilizler yeni teknolojileri ile şov yapmaya başlamışlar bile. Merak edenler, videoya buradan ulaşabilirler.

Hiç yorum yok: