Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

25 Ocak 2011 Salı

Facebook fotoğrafına etiket davası


Adı: Mamdouh Hamamreh, Filistinli bir gazeteci... Geçtiğimiz Eylül Facebook'ta paylaştığı ve etiketlediği bir fotoğraf nedeniyle gözaltına alındı ve yargılanmasına önümüzdeki ay başlanacak. Onun öyküsü ile zihinleri meşgul etmeye başlayan soru şu:
“Muhalefet aracı olarak kullanılabilen sosyal ağlar, yeri geldiğinde muhalefeti bastırmaya da hizmet edebilen iki ucu keskin bir kılıca mı dönüşüyor?”

Yargıya taşınan Facebook fotoğrafı
Hammareh'in yaşadıklarının başlangıç noktası, Facebook'ta paylaştığı bir fotoğraf. Filistinli gazeteci, Arap dünyasının popüler dizilerinden Bab al-Hara'da ajan rolünü canlandıran Suriyeli aktörün fotoğrafını Facebook'a yüklüyor ve bu fotoğrafta Filistin'in iktidar lideri Mahmut Abbas etiketleniyor. Gazetecinin AP'ye yaptığı açıklamaya göre olayın bu kısmı “şaibeli” çünkü Hammereh, Mahmut Abbas'ı bahse konu fotoğraf üzerinde kendisinin etiketlemediğini söylüyor.

Davanın gerekçesi
Filistinli gazetecinin fotoğraftaki etiketleme işlemini yapıp yapmadığı tartışmaları sürerken Facebook davası şöyle bir gerekçeyle yargıya taşınıyor:
“Gazeteci Mamdouh Hamamreh, TV dizisinde ajan rolünü oynayan bir aktörün fotoğrafında Filistinli iktidar lideri Mahmut Abbas'ı etiketleyerek onun bir 'hain' olduğu imasında bulundu.”
Öte yandan mahkeme karşısında çıkacak Hammareh'in çalıştığı televizyon kanalının, iktidardaki Abbas'ın muhalifi Hamas'a yakın olması da olayın bir diğer yönü. Bu bakımdan Filistin'deki Facebook davası, sosyal medya aleminde “manidar” bulunuyor. Henüz Türkiye'de “Sen beni şu fotoğrafta etiketledin” davalarına tanık olmadık fakat bu yeni türü Ortadoğu'dan, kendi adliye koridorlarımıza ithal etmemiz herhalde uzun sürmez.

Kaynak: Mashable, Fotoğraf: AP

Hiç yorum yok: