Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

9 Eylül 2012 Pazar

Gangnam Style ile dünyaya ulaşan PSY

Koreli rap star PSY’ın Gangnam Style adlı müzik klibini mutlaka Facebook’taki paylaşımlardan görmüş olmalısınız. PSY’ın at binme dansı ile kendini gösterdiği klibi dünyanın dört bir yanını sardı. Youtube’daki izlenme sayısı çoktan 100 milyonu devirdi. Klibi eğlenceli bulanların yanı sıra “saçma” tanımlaması yapanlar da var. Fakat PSY, videosuyla Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan Gangnam bölgesindeki yaşayış tarzına komik bir gönderme yapıyor. İstanbul Nişantaşı ile karşılaştırılabilecek, Amerikan trendlerinin takip edildiği Gangnam’daki pahalı gayrimenkuller, lüks tüketim alışkanlıkları ve davranış kalıpları PSY’ın klibinde “ti”ye alınıyor.


Nedir bu Gangnam Style?
Kore dilinde “Oppa” kadınların, abileri için kullandıkları hitap tarzı. Kadınlar, kendilerinden büyük tüm erkekler için “Oppa” kelimesini kullanıyor. Son dönemde erkek arkadaş ev eşler için de kullanılıyor. PSY’ın parçasındaki “Oppan Gangnam style” nakaratı, “Gangnam stili senin abin” şeklinde Türkçeleştirilebilir. Parçanın geneli ise “Yerine göre kibar ve doğal olmayı başarabilen mükemmel bir sevgili”yi anlatıyor. Videoda PSY’ı Gangnam’ın beklenmedik her yerinde görebilmek mümkün. Tabi tüm sahnelere meşhur at binme dansı eşlik ediyor.

Beş yaşındaki dansçı
Klipte dikat çeken iki karakter var. Turuncu saçlı, Koreli güzel ve minik dansçı. Pakta sıcaktan bunalan PSY’ın yanına gelip dans eden minik henüz beş yaşında. PSY, Hwang Min-woo adındaki küçük dansçıyı Kore’deki bir yetenek programında Michael Jackson dansı yaparken izliyor. Aynı gece Hwang Min-woo ile temasa geçiliyor ve küçük dansçı ertesi gün sete gelip, klipteki performansını sergiliyor. Beş yaşındaki yetenek videoda en fazla ilgi çeken oyunculardan biri. PSY’ın metroda karşılaştığı turuncu saçlı güzel ise Kim Hyun-a. Koreli 4Minute grubunun üyelerinden biri olan 1992 doğumlu Hyun-a, rap yıldızı olmasının yanı sıra model, dansçı ve tasarımcı. 2007 yılında ünlenen Hyun-a Kore’nin ideollerinden biri. Türk müzik seveler sesini Pikaçu’ya benzetse de Gangnam Style’ın Hyun-a tarafından seslendirilen bir versiyonu da bulunuyor.


Hep sıradışı oldu
Kamera arkası görüntüleri Gangnam Style videosunu çekenlerin, izleyenlerden daha çok eğlendiğini gösteriyor. (Aşağıdaki videoyu izlemeniz tavsiye edilir.) Klibin başkahramanı “PSY” da ilginç bir yaşam öyküsüne sahip. Gerçek adı Park Jae-Sang olan PSY, eğlenceli videosuyla kısa sürede tanınır hale geldi. Farklı tarzı ile dikkat çeken PSY yani Park, 1977 yılında Güney Kore’de doğdu. Kendisini K-pop (Kore pop müziği) kalıplarının dışında tutan PSY, müzik serüveni için ABD’ye gitti. Boston Üniversitesi ve Berklee Müzik Koleji’ne aynı anda devam etti. Müzik yaşamı sansasyonlarla dolu olan PSY, ilk çıkışını 2001’de “PSY from the PSYcho World!” adlı albümle yaptı. Uygunsuz bulunan sözleri nedeniyle ceza ödemek zorunda kalsa da sıradışı görüntüsü, farklı anlatımı ve alışılmamış danslarıyla Güney Kore’nin hippop idollerinden biri haline geldi. Aynı yıl marihuana bulundurmaktan tutuklandı ve kefaletle serbest kaldı. İkinci albümü “Sa 2”nin de 19 yaşından küçüklere satışı yasaklandı. İnternetten yayınladığı üçüncü albümündeki “Champion” adlı parça büyük başarı yakaladı. Sekiz yıllık durgun bir dönem geçiren, finansal sıkıntılar yaşayan PSY, 2010’da bir ajans ile anlaşarak yeniden yükselişe geçti.

Ve izlenme rekorları
2012, PSY için altın yıl oldu. 14 Temmuz’da yayınladığı “Gangnam Style” adlı parçanın sıradışı videosu hızla viralleşti. PSY’nin klipte sergilediği at binme dansı izlenme rekorları kırdı. Klibin Youtube’taki izlenme sayısı 130 milyonu geride bıraktı. Amerikalı ünlülerin Twitter’da Gangnam Style’dan bahsetmesi ve ardından CNN, ABC, The Los Angeles Times, The Washington Post, USA Today, BBC ve VH1’a konu olması PSY’ın büyük çıkış yakalamasını sağladı. PSY, aynı zamanda “Koreli erkek popçuların iyi görünümlü ve dansta başarılı olması gerekir” şeklindeki K-Pop klişesini mizahi tarzıyla yıktı. PSY, son olarak Amerikalı yetenek avcısı Scooter Braun ile bir kontrat imzaladı. Koreli rapçinin şovu yeni başlıyor.



GANGNAM STYLE VİDEOLARI


PSY - Gangnam Style




Gangnam Stle - Kamera arkası



Hyuna'dan Gangnam Style


Hiç yorum yok: