Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

18 Ağustos 2012 Cumartesi

NASCAR’ın merkezinde hız turu

 Charlotte'ta bulunan NASCAR Hall of Fame, hız tutkunlarının uğrak noktalarından biri. Tabii önce NASCAR hakkında ufak bilgilere ihtiyaç var. NASCAR tek cümle ile özetlenebilen bir motorsporları dalı: “Hızlı git ve sola dön” Başlangıcı 1940’lara uzanan NASCAR, bugün ABD’de büyük bir endüstri... Yaklaşık 75 milyon fanatik tarafından takip edilen yarışlar, yıllık 3 milyar dolarlık para akışı sağlıyor. Güney Amerikalılar, bölgelerinde başlayan ve popülerleşen NASCAR’ın sıkı takipçileri. Fakat ülkedeki beyaz yakalıların NASCAR ile pek arası yok. “Taşralı işi” yakıştırmasını yapmaktan geri durmuyorlar.

Fanatiklerine göre, yaklaşık 40 modifiye aracın oval bir pistte 300 ya da 500 tur atmasıyla tamamlanan yarışların en keyifli kısmı, yaşanan kazalar. Yüksek hızlı ve gürültülü bu araçlar pist üzerinde kaza yaptığında önlerine onlardan daha hızlı bir güvenlik aracı ekleniyor. Pist temizlenene kadar boş boş dönüyorlar.


 Takımların merkezi Charlotte

North Carolina’nın Charlotte şehri, NASCAR için önemli noktalardan biri. Takımların çoğu bu bölgeye konuşlanmış. Florida, Daytona Beach’teki NASCAR Genel Merkezi’nin ardından ikinci büyük NASCAR Plaza Charlotte’ta bulunuyor. Görkemli binaya bir de ünlüler salonu eşlik ediyor. NASCAR Hall of Fame, başarılı sürücüleri, takımları ve efsane otomobilleri bu salonda ölümsüzleştirmeyi amaçlıyor. “Salon” deyince aklınıza küçük bir mekan gelmesin. 36 bin metrekarelik alanda onlarca NASCAR deneyimi yaşamak mümkün. 50’den fazla interaktif noktada NASCAR araçlarının lastiklerini değiştirebilir, hız tutkunuz varsa simülatörlerin direksiyonuna geçip yarışa dahil olabilirsiniz. Hız sizi korkutuyorsa sanal finish noktasına geçip, damalı bayrak sallamakla yetinebilirsiniz.

Gaz pedalına dokunun

Mekanın girişinde sizi karşılayan 33 derece eğimli Sunoco Glory Road üzerinde 18’i antika değerinde 64 NASCAR aracını inceleyebilirsiniz. Kısa bir yürüyüş, otomobil endüstrisinin zaman tünelinde yolculuk hissi yaratıyor. Sadece izlemek yetmez. Biraz da dokunmak isteyenlerdenseniz, mekanın bir üst katı tam size göre. Gerçek NASCAR araçlarının içinde yerleştirilen simülatörler bu bölümde bulunuyor. Gaz pedalına dokunma şansı elde eden yarış sevelerin çığlıklarını takip ederek simülatörlere ulaşabilirsiniz. Pit deneyimi yaşamak isterseniz simülatörlarin yakınındaki bölümde zamanla yarışarak aracın lastiğini değiştirip, yakıt takviyesi yapabilirsiniz. Araçların performans ürünlerinin sergilendiği bölümü gezebilir, teknik ayrıntılara gömülebilirsiniz.

50 efsane finish

NASCAR tarihinde uzun bir yolculuğa çıkmanızı sağlayan bir üst bölümün en dikkat çekici objesi 76 numaralı gözetleme kulesi. Yarışları anlatan radyo ve televizyon spikerlerinin kullandığı portakala benzeyen turuncu top, 1969-2004 yılları arasında NASCAR’ın gözü olmuş. Artık NASCAR Hall of Fame’in ziyaretçilerini izliyor. Aynı bölgede bulunan ekranda NASCAR’ın en iyi 50 finishini izleyebilirsiniz. Tarihi yarışlara ait teknik ekipmanlar, kupalar, sürücülerin özel eşyaları ve fotoğraf kareleri de bu bölümde NASCAR meraklılarını bekliyor. NASCAR’ın ilk dönemlerinde kullanılan kronometrelerin arı kovanı büyüklüğünde olduğunu görmek şaşırtıyor. Tenis raketine benzeyen ahşap “Go” tabelası da bölümün ilgi çekenleri arasında. Yolunuz Charlotte’a düşer ve bu hızlı deneyimi yaşamak isterseniz, NASCAR Hall of Fame’den ayrılmadan önce Ford’un devasa aracı ve önündeki gerçek NASCAR kupası ile fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

NASCAR Hall of Fame'in renkli dünyası

Zamanın efsane NASCAR araçlarından biri...

 NASCAR'ın ilk araçlarından biri...

 Radyo ve TV spikerlerinin kullandığı NASCAR gözetleme kulesi

Tarihi NASCAR kazalarından biri...

NASCAR pilotlarının kıyafetleri

NASCAR'ın en eskilerinden...
Tur sayısını gösteren mekanik sayaç

Aracın NASCAR ebatlarına uygunluğunu ölçen kesit mekanizması...

Lastiklerin NASCAR ebatlarına uygunluğunu ölçen kesit mekanizması...
Charlotte'taki NASCAR Plaza

Hiç yorum yok: