Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

4 Haziran 2012 Pazartesi

Vagonda müzikle şöhrete göz kırptılar

Ankara Metrosu’nda, hareket halindeki vagonlarda müzikli şov yapan iki gencin videosu internette paylaşım rekoru kırıyor. Videoları ile bir anda tüm Türkiye’nin ilgi odağı haline gelen Koray Avcı ve Oğuz Arslan’ı bulup, konuştuk. İşte çiçeği burnunda müzisyenlerin öyküsü:

İstasyon anonsları ve kapı kapanma sinyallerinin dışında “çıt”ın çıkmadığı, herkesin elindeki kitaba, gazeteye gömüldüğü Ankara Metrosu’nda farklı bir aktivite yapmak isteyen iki genç onlar. Son günlerde internet aleminin yeni paylaşım fenomenleri haline gelen Koray Avcı ve Oğuz Arslan’dan söz ediyoruz.

Tesadüfen tanışıp, metro vagonunda yapmaya başladıkları müzikli şov, izleyenler tarafından kaydedildi ve “Ankara Metrosu’nda Müzik Keyfi” adıyla Youtube’ta yayınlandı. Volkan Konak’ın özgün tarzını taklit edebilen Koray Avcı’nın seslendirdiği “Göklerde Kartal Gibiydim” parçası ve Nazım Hikmet’in “Karıma Mektup” şiiri metro vagonlarını aştı, yüzbinlere ulaştı.


Seyahat saatleri değişti

Başkent sokaklarında şovlarını sürdüren gençler durumun farkına vardığında Youtube’taki videonun namı, dünyanın dört bir yanına çoktan yayılmıştı. Sosyal paylaşım ağları onları konuşmaya başlamış, Facebook hesapları mesaj yağmuruna tutulmuştu. Öyle ki insanlar metroda seyahat saatlerini Koray ve Oğuz’a göre ayarlamaya, vagondaki müziğe kulak verenler, yolculuğunu son durağa dek sürdümeye başladı. İnternette paylaşım rekoları kıran Koray ve Oğuz, bir anda ünlenmiş olmanın heyecanını yaşıyor. Genç müzisyenler, metroda çekilen o videonun öncesi ve sonrasını anlattı.

Annesi hediye etti

Bir sokak gösterisinin ardından Kızılay’da buluşuyoruz Koray ve Oğuz ile... Şöhretleri henüz haftasını doldurmamış. Şaşkınlık, mutluluk ve heyecanı bir arada yaşıyorlar. Koray, 22 yaşında. Müziğe ilgisi aileden geliyor. “Son altı yıldır sahneye çıkmadığım mekan kalmadı” diyor. Üniversite eğitimini yarıda bırakmış. Televizyonda yayınlanan bir yetenek programında şansını denemiş fakat sonuç istediği gibi olmamış. Kafasındaki müzikli şovu gerçekleştirmek isterken Oğuz ile tanışmışlar. Oğuz, 18 yaşında... Annesinin hediye ettiği gitar ile müziğe başlamış. Enstrümanı ile arasının açık olduğu bir dönemde Koray’a rastlamış ve tekrar almış gitarını eline. Ankara sokaklarında yapmayı planladıkları müzikli şov için bir hazırlık dönemi geçirmiş ve fazla vakit kaybetmeden insanların arasına karışmışlar.



Vagonda yükselen ses

Kızılay’daki sokak şovunun ardından metro ile eve döndükleri bir gün keyifleri yerinde... Aniden vagonda bir ses yükseliyor. Duyanlar önce “Volkan Konak mı burada” diye akıllarından geçirse de kısa sürede olayın iki gencin müzikli şovu olduğu anlaşılıyor. Koray’ın sesi, Oğuz’un gitarı kimilerini keyiflendirirken kimilerini de hüzünlendiriyor. Fakat vagondaki herkes kulak kesilmiş durumda. Şarkı ve şiirlerin arasına karışan “İvedik’te inenlere selamlar olsun”, “Şimdiki istasyon Yenimahalle” sözleri dinleyenleri gülümsetiyor. Ve arada bir duyulan kapı kapanma sinyalleri... Koray ve Oğuz’ıun izleyenleri dahil ederek interaktif hale getirdikleri şovu Başkentlier’i mest ediyor. Böyle başlıyor Koray ve Oğuz’un metrodaki müzikli şovları...

Son durağa kadar gidiyorlar

Koray yaşadıkları ilginç bir olayı anlatıyor: “Bir akşam metro ile Kızılay’dan Batıkent’e gidiyoruz. Hareket edince biz müziğe başladık. İstasyonun birinde araç durdu ve güvenlik görevlileri şova son verip, aracı terk etmemizi istedi. O sırada vagondakilerin tümü, görevlilere karşı bizi savundu ve yolumuza devam ettik. Batıkent’e vardığımızda bir baktık ki vagondakilerin büyük bölümü inmiyor. Hal böyle olunca biz de dinleyenlerle Kızılay’a geri dönmek zorunda kaldık.” Başkent’in çiçeği burnunda ünlüleri, gördükleri ilgiden oldukça memnun. Videoyu izleyip Koray ve Oğuz’u sokakta görenler ya gelip sohbet ediyor ya da işaret parmakları ile onları gösteriyor. Sohbetimiz, yanımıza yaklaşan birinin “Siz metro videosundaki arkadaşlar mısınız?” sorusu ile bölünüyor. “Evet” yanıtını alınca övgülerini sıralayıp, yanımızdan ayrılıyor.

 Dinleyicilerle buluşma

Videoyu izleyip Koray ve Oğuz’u sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarına erişenler, gençleri mesaj yağmuruna tutuyor. Motivasyon buldukları her an şovlarını gerçekleştirmeye hazırlar. “Nerede, ne zaman” sorularına yanıtı sosyal medya üzerinden veriyorlar. Oluşturdukları fan sayfası üzerinden anlık duyurular yapıyorlar ve o anda dinleyicilerle buluştukları mekanı Facebook üzerinden paylaşıyorlar. Genç yeteneklerin Başkent’teki yeni rotası dolmuş ve halk otobüsleri olacak. Kısa süre içinde raylar üzerindeki müzik deneyimini, dört lastik üzerine taşıyacaklar.

Hedef Yalan Kahvesi

Amatör ruhla yola çıktıkları yolda, internet aleminin beğenisini toplayan genç müzisyenler, yarıda kalan eğitimlerini tamamlamak istiyor. “Sahne alacağınız bir mekan olacak mı?” sorusunu “Sokak’ta devam etmek istiyoruz” şeklinde yanıtlıyor ve ekliyorlar: “İnsanları yollarından çevirebildiğimiz, kendimizi dinletebildiğimiz zaman başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Sokaktan geçenler müzik ile günün koşturmacasına ufak bir ara verebiliyor. Etrafımıza toplanan insanların duygulandıklarını ya da neşelendiklerini görmek en büyük tatmin.” Koray ve Oğuz’un bir de hayali var. Senarist ve oyuncu Gülse Birsel ile tanışıp, Kanal D’nin popüler dizisi Yalan Dünya’daki Yalan Kahvesi’nde sahne almak istiyorlar.

Söyleşi: Erdem Sevgi-Hürriyet
Fotoğraflar: Oğuz Demir



Hiç yorum yok: