Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

5 Eylül 2011 Pazartesi

Beypazarı'nda ufak bir mola

Beypazarı, İç Anadolu’nun çorak topraklarında boy gösteren beyaz konaklarıyla kent yaşamına ufak bir mola... Tarihi kent, sadece Ankara’dan değil Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere farklı alternatifler sunuyor. Hafta sonlarını geçirmek üzere kent merkezinden uzaklaşan başkentlilerin değişmeyen adresi Beypazarı, popülerliğini 9 günlük bayram tatilinde de sürdürüyor. Tarihin izlerini taşıyan cumbalı konaklar, kent stresinden kaçan yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.


‘Taşınabilir’ lezzetler
Kendine has mutfağı ile öne çıkan Beypazarı’nda, seçenek çok. Kilo sorununuz yoksa rahatlıkla deneyebileceğiniz yöresel yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli. Gözünüzün önünde pişirilen gözlemelerle güne başlangıç en iyi alternatif. Beypazarı çevresinde yetişen havuçların suyu da bir başka oluyor. Çay ya da ayran öncesinde bir bardak havuç suyu gözlemenizin en iyi arkadaşı olabilir. Beypazarı’nda hafif ve tatlıya yer bırakacak öğlen yemeklerinin vazgeçilmezi kurşun kalem kalınlığındaki yaprak sarmaları... Tadına doyamadıysanız tenceresiyle birlikte satın alıp kente dönüşte kendinize lezzetli bir yol arkadaşı edinebilirsiniz. Tercihiniz ağır bir yemekse; kuzu etli güveç sofranızı ısıtacak.

'Tepsili dönüş'
Tatlı için yer bırakmıştık değil mi? O halde sıra, yöresel dilde “80 gatlı, çok datlı” şeklinde anılan Beypazarı baklavasına geliyor. İncecik hamuruyla bayram günlerindeki “anne baklavaları”nı aratmıyor. Beypazarı’ndan birkaç tepsi baklava ile birlikte dönmek hiç de fena fikir değil. Kuru, cevizli sucuklar, lokumlar, kurutulmuş sebze ve meyveler de dönüş yolundaki alışveriş poşetlerinizi dolduracak diğer ürünler arasında...

Arnavut kaldırımlarda...
Beypazarı’na giderken yanınıza almanız gereken en önemli eşyalardan biri, fotoğraf makineniz. Arnavut kaldırımlarda yürürken çevrenizdeki tarihi sadece seyretmek yetmiyor. Taş temellerin üzerine oturtulmuş ahşap konakların her biri farklı ayrıntılara sahip. Cumbaları, parçalı pencereleri, demir işçiliğinin en güzel örnekleri olan kapı kolları ile oturdukları kayalıkların üzerinden yıllara meydan okuyorlar. Fotoğraf makinenizi elinize aldığınızda Beypazarı evlerinin küçük ayrıntılarına odaklanırsanız çok keyifli kareler yakalayacağınıza emin olabilirsiniz. Turunuzu gerçekleştirirken kentteki müzeleri de ihmal etmemek gerekiyor. Beypazarı‘nda ziyaret edebileceğiniz müzeler: Kent Tarihi Müzesi, Tarih ve Kültür Müzesi, Yaşayan Müze, Halk Evi, Cahide Gürsoy Müze Evi ve Doğa Evi.

Gümüş sanata dönüşüyor
Gümüş telleri nakkaş edasıyla işleyerek sanat eserlerine dönüştüren telkâri ustaları da Beypazarı’nda uğrayacağınız duraklardan biri. Ahilik sistemi ile kuşaklardır yetişen telkâri sanatçıları, ev eşyalarından şık takılara kadar farklı eserler üretiyor. Kentte geçireceğiniz keyifli zamanı bir anı ile ölümsüzleştirmek istiyorsanız; satın alabileceğiniz ürünlerin başında Telkâri objeler geliyor. Telkâri dışında ahşap ve bakır süs eşyaları da ilginizi çekebilir. 9 günlük tatili değerlendirmek için hala bir yerlere gidemediyseniz; yöresel lezzetleri, klasik mimarisi ve güleryüzlü insanları ile Beypazarı sizleri bekliyor.

Festivali kaçırmayın!
Geçtiğimiz yıl 130 binden fazla ziyaretçi alan Beypazarı ve Yöresi Festivali, 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Bölgeki 40’tan fazla ilçenin yöresel kültürleriyle Beypazarı’nda buluşacağı festival, Ankara ve çevresindeki yerel değerleri yakından tanımak isteyenler için eşsiz bir fırsat. Festival, haftaya cuma başlıyor.

Nasıl gidilir?
- Aracınızla Beypazarı’na ulaşmak için İstanbul Yolu’ndan Yenikent’e doğru yönelip oradan Ayaş-Beypazarı yoluna çıkarak yaklaşık 100 kilometrelik bir yolculukla Beypazarı‘na ulaşacaksınız.
- Ankara-Beypazarı arası seferleri bulunan üç seyahat firması var. Etlik’teki terminalden hareket eden otobüsler, Akköprü metro istasyonunun karşısından da yolcu alıyor.

Nerede kalınır?
Beypazarı‘nda kalabileceğiniz yerlerin tümü konaklardan oluşuyor. Mevaların Konağı, Hacı Bostan Konağı, Cırcırların Konağı, Omar Ağa Konağı, Paşa Konağı, Beyzade Nuri Efendi Konağı, Çınar Konağı ve Kayabey Konağı bunlardan bazıları.

2 Eylül 2011 - Cumhuriyet Ankara

Diğer Ankara Çevresi yazıları
- Ankara'nın denizi Çayırhan
- Eskişehir'e kaçalım mı? 

Hiç yorum yok: