Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Tatil hırsızlarına sosyal medyadan davetiye!

Çalışarak geçirdiğiniz yılın ardından hakettiğiniz tatile çıktınız. Keyifli anlarınızı arkadaşlarınızla paylaşmak üzere teknolojik cihazlarınızı da yanınıza aldınız ve sosyal medyada bir “tatil çocuğu” profili çizmeye başladınız. Tweetlerinize gelen her yanıt, fotoğraflarınıza yapılan her yorum mutluluğunuzu bir kat daha artırıyor. Peki tüm bunlar yaşanırken birilerinin de tatilinizi zehir etmek üzere iş başında olabileceğini hiç düşündünüz mü? Çevrenize dikkatle bakın!

Teknolojik hırsızların hedefi olmamak için...
Çaprazdaki şezlongta uzanan bey, güneş gözlüklerinin ardından, çantanızdaki fotoğraf makinesini ya da elinizdeki iPhone'u kesiyor olabilir. Daha da kötüsü Twitter'da sizi takip eden hırsızınız, şu anda yatak odanızdaki çekmeceleri huzurla karıştırıyor olamaz mı?. Ne de olsa sizin tatilde olduğunuzdan adı gibi emin. Tamam, bu kadar paranoya yeterli. Şimdi evden uzaktayken almamız gereken teknoloji ve sosyal medya önlemlerini gözden geçirelim ardından da yolculuğun keyfini çıkaralım.

Öncesinde ve tatil sırasında teknolojik hırsızlardan zarar görmemek için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar şöyle:

1- Korumalı kablosuz ağları ve “https” adresli siteleri kullanın
Eğer kablsosuz ağlara bağlanıyorsanız bunu cafelerde ya da otellerin lobilerinde yapın. Buralardaki şifre korumalı kablosuz ağlara herkes kolayca erişemez. Wi-Fi ile internet üzerindeki online hesaplarınıza ulaşırken ve kredi kartı numaranızı verirken bağlandığınız adresinin “https” ile başladığından emin olun. Adresleri “htpps” ile başlayan siteler, veri alışverişini şifreleyerek yaptığından bilgilerinizi güvenli biçimde transfer eder.

2- Cihazlarınıza takip uygulamaları yükleyin
Bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar, yüksek fiyatlarla kolay elden çıkarılabilen ürünler olduğu için hırsızların popüler hedefleri arasında. Fakat siz de cihazlarınızı 21. yüzyılın hırsız koruma yazılımları ile donatabilirsiniz. Cihazınızı takip eden ve hırsızlık durumunda kurtaran türlü yazılımlardan birini seçebilirsiniz. Günümüzde hırsızın fotoğrafını çeken, çalınan cihazın konumu hakkında detaylı adres bilgisi veren hatta uzaktan bağlanarak cihazı yönetmenize yardımcı olan uygulamalar kullanabiliyoruz.

3- Sosyal medyada tatilde olduğunuzu hissettirmeyin!
Herkesin erişebildiği Facebook ya da Twitter hesaplarınız üzerinden tatil planlarınızı anlatmayın. Bu gibi paylaşımlar sizi, sosyal medya üzerinde arama yapan hırsızların potansiyel hedefi haline getirebilir. Evde olmadığınızı dünyaya duyururken, kötü niyetli kimselerin de sizi izliyebilecekleri detayını gözden kaçırmayın. Foursquare ile tatil bölgelerinden yaptığınz check-in'i takip eden hırsızın, geçmişteki "evdeyim" check-inlerinden adresinize ulaşması çok zor değil.

4- Toplu kullanıma açık bilgisayarlara dikkat!
Tatildeyken uğradığınız herhangi bir teknoloji mağazasında ya da internet cafede e-maillerinizi kontrol edebilir, Facebook'a ya da Twitter'a göz atabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra unutmamanız gereken şey, hesabınızdan çıkış yapmak. Keza program penceresini kapatmanız, oturumuzu sonlandırdığınız anlamına gelmiyor. Sizin ardınızdan aynı bilgisayarın başına gelen kimselere e-mail, Facebook ya da Twitter hesabınızın yeni sahibi olabilmeleri için “açık çek” vermeyin.

5- Dizüstü bilgisayarınızı evde bırakmayı düşünün
Laptopınızı da tatil planınıza dahil ettiyseniz, içinde hassas bilgilerin olabileceğini düşünün. Yurtdışı seyahatlerinizde, sınır görevlilerinin sizi arama hakkına sahip olduğunu unutmayın. Aynı görevililerin akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınızdaki bilgileri kopyalama yetkisini de göz önünde bulundurarak, onları evde bırakmanın daha mantıklı olabileceğine karar verebilirsiniz.

6- Banka hesabınızı sürekli kontrol edin
Tatildeyken kredi kartınızın son durumunu ve banka hesabınızı günlük olarak kontrol etmek çok zor değil. Turistler, dolandırıcıların gözde hedefleri arasında yer alıyor. Günlük kontroller, kredi kartından çift çekim gibi şüpheli hesap hareketlerini hızlıca tespit etmenize yardımcı olur. Ayrıca banka hesabınıza erişirken kullandığınız internet bağlantısının güvenli olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

7- Cihazlarınızı şifreyle koruyun
Teknolojik cihazlarınız ve içinde yer alan bilgiler, siz yoldayken ya da yabancı yerleri ziyaret ederken normalden daha savunmasız hale geliyor. Örneğin bir doktorun bilgisayarındaki hasta kayıtları ya da şirketinize ilişkin stratejik bilgilerin bulunduğu dosyalar mutlaka şifrelenerek korunmalı. Bunu yaptığınızda, cihazınız çalınsa dahi içindeki bilgilerin güvende kalacağını düşünüp rahatlayabilirsiniz.

8- Hassas dökümanlarınızı ve cihazlarınızı kasaya kilitleyin
Eğer konakladığınız yerde kasa hizmeti yoksa döküman ve cihazlarınızı dikkatli biçimde yanınızda taşıyabilirsiniz.

9- Fotoğraf makineleriniz de risk altında
Kişisel bilgilerinizi içeren cihazlar sadece laptoplar ve akıllı telefonlar değil. Fotoğraf makineleri de ciddi bir risk grubu. Bir örnekle açıklayalım. Yurtdışı seyahatte kablosuz aktarım yapabilen fotoğraf makinesini kaybeden Amerikalı turist, ülkesine döndüğünde büyük bir şok yaşıyor. Çünkü makine, internete eriştiği her yerde, hafıza kartındaki fotoğrafları onun online hesabına yüklüyor. Fotoğraf makinesinin yeni sahibi aile de olan bitenden habersiz, tatil fotoğraflarını Amerikalı turist ile paylaşmayı sürdürüyor.

10- Tatil fotoğraflarınızı paylaşmadan önce gizlilik ayarlarınızı kontrol edin
Seyahatten döndüğünüzde tatil fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşmak isteyebilirsiniz. Fakat tekila shot yaparken göründüğünüz fotoğrafların, mevcut ya da gelecekteki patronunuzla aranızı bozma potansiyeline sahip olduğunu unutmayın. Ayrıca sosyal medyada yer alan fotoğrafları veritabanı olarak kullanan yüz tanıma sistemlerinin nasıl başarılı oldukları konusunda buradan bilgilenebilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

cok yerinde ve zamaninda bi yazi olmus eline saglik :) esra