Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Dikkat! Facebook fotoğrafları kimliğinizi ele veriyor

Facebook, geliştirdiği yüz tanıma sistemi ile fotoğraf etiketlemeyi kolaylaştırdı. Artık paylaşım amaçlı yüklediğiniz fotoğraflar, tanımlanıp, diğerlerinin profil fotoğrafları ile eşleştiriyor ve etiketleme yani tagleme işlemi otomatik olarak yapılıyor. Fakat Heinz College ve Carnig Mellon Üniversitesi'nin çalışmaları, bu teknolojinin sokakta yürüyen insanları tanımlamada da kullanılabileceğini kanıtlıyor.

Dikkat çeken çalışma
“Facebook Yüzleri: Artırılmış Gerçeklik Çağında Gizlilik” adlı çalışmayı yapan Alessandro Acquisti, Ralph Gross ve Fred Stutzman, Las Vegas'ta gerçekleştirilen Black Hat Teknik Güvenlik Konferansı'nda Facebook'taki etiketleme teknolojisinin tehlikesine dikkat çekti. Çalışma grubu, Facebook'ta ki herkese açık öğrenci profillerinden topladıkları fotoğraflar ile bir veri tabanı oluşturdu ve ardından bu öğrencileri kamera karşısına geçirdi.

İşte merak edilen sonuç
Facebook profillerinden elde edilen 25 bin öğrenci fotoğrafı teste tabi tutuldu ve grubun kullandığı tanımlama sistemi, fotoğraflardakilerin yüzde 31'ini kamera karşısında tanıdı. Ayrıca yine Facebook profillerinden toplanan 277 bin 978 fotoğraf, ismi açıklanmayan bir partner bulma sitesindeki 6 bin üye profiliyle karşılaştırıldı. Çalışma sonuçlarına göre: Partner bulma sitesinde takma isim kullanan üyelerin yüzde 10'u deşifre oldu.

Her an, her yerde tanınabilirsiniz
“Facebook Yüzleri” çalışması gösteriyor ki; sanal alemde gerçek kimliğinizi gizlemek için adınızı değiştirebilirsiniz fakat yüzünüzü değiştirmek pek mümkün değil. Herhangi biri, geliştireceği basit yazılım ve sokağa konumlandıracağı bir web kamera ile oradan geçenleri tanımlayabilir. Sonuç olarak artık herkes kamuya açık web içeriği ve yüz tanıma sisteminden yararlanarak çevresindeki anonim kimselere ilişkin bilgi toplayabilir. Bir gün tanımadığınız biri size isminizle hitap ederse hiç şaşırmayın.

Hiç yorum yok: