Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

15 Şubat 2011 Salı

Twitter'a Türkçe dil seçeneği geliyor

Twitter yeni açtığı çeviri merkezinde, siteyi ve mobil uygulamalarını aralarında Türkçe'nin de bulunduğu üç farklı dile çevirecek gönüllüler arıyor. Twittercılara kendi dillerinde hizmet vermek isteyen site yönetimi, Facebook'ta varolan “kullanıcı destekli çeviri aracı”na benzer bir sistemi kullanıma sundu. Popüler sosyal paylaşım ağı, yeni dil seçeneklerini gönüllü çevirmenlerden gelecek katkılarla geliştirecek. Kısa süre sonra da Twitter'ı Türkçe dil seçeneği ile kullanmak mümkün olacak.

Türkçe Twitter'a nasıl katkıda bulunabilirim?

Twitter Çeviri Merkezi'ne buradan giriş yaptıktan sonra Twitter.com, Twitter mobil uygulamalar ve Twitter yardım gibi bölümlerin çevirisine katkıda bulunabiliyorsunuz. Lider çevirmen grupları sistem içerisinde kontrolü sağlayacak. Bilindiği üzere çeviri araçları çevirmenlerin azizliğine uğrayabiliyor. Daha önce İnci Sözlük'ün Facebook'taki çeviri aracına düzenlediği ziyaretin ardından siteyi Türkçe kullananlar beklemedikleri sürprizlerle karşılaşmıştı. Öte yandan Twitter Çeviri Merkezi'nde çevirmenler arasında rekabeti teşvik etmek için bir seviyelendirme sistemi uygulanacak.

İşte Twitter'ın yeni dil seçenekleri

Twitter'ı şu anda İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Japonca ve Korece dillerinde kullanılabiliyorsunuz. Çeviri Merkezi ilk etapta sosyal medya ağının Türkçe, Rusça ve Endonezyaca dillerine çevrilmesi ve mevcuttaki dil seçeneklerinin geliştirilmesi için çalışacak. Yeni üç dil seçeneği arasında Türkçe'nin de olması, Twitter'ın Türkiye'deki her geçen gün popülerleşmesine bağlanıyor. Siz de Twitter Çeviri Merkezi'ndeki yerinizi alıp sosyal paylaşımın Türkçeleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe Twitter'ın olası yansımaları...

Türkiye'de 2007 yılında popülerleşmeye başlayan Facebook, Türkçe dil seçeneğini kullanıma sunmasının ardından Türk kullanıcıların akınına uğramıştı. 2010 sonunda açıklanan istatistiklere göre Türkiye'deki Facebook kullanıcıları dünyada dördüncü sıraya oturmuştu. Sonuçlara göre Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birinin Facebook'ta olduğu ortaya çıkıyor. Peki Twitter'ın Türkçeleşmesinin ardından sosyal paylaşımda neler yaşanabilir?
  • Yurttaş gazeteciliği hızla gelişecek. Kullanıcıların şahit oldukları olayları paylaşma yarışı hızlanacak.
  • Twitter'ı haber toplama aracı olarak kullanan gazetecilerin kaynakları çeşitlenecek. Sosyal paylaşıma giren bilgi sayısı çoğalacak.
  • Çeşitlilik aynı zamanda gazetecilerin işini zorlaştıracak. Güvenilir olup olmadığı tartışmalı kaynaklardan gelen enformasyon "bilgi kirliliği"ne neden olacak ve bu bilgileri doğrulamak güçleşecek.
  • Çok konuşulan konular (Trend topics) arasında TV dizileri, futbolcular, magazin ünlüleri dışında başlıkları görmek pek mümkün olmayacak.
  • Küfürlü iletilerin sayısı artacak.
  • Şehir efsanaleri, dedikodular ve fısıltı gazetesinin asparagasları hızlı yayılacak.
  • Yaş ortalaması düşecek.
  • "RT" istekli tweetlerin sayısı çoğalacak.
  • Kadınlar, iletilerini sadece izin verdikleri takipçilere izlettirme yönünde eğilim gösterecek.
  • Engellenen kullanıcı sayısı artacak.

Hiç yorum yok: