Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

11 Mayıs 2011 Çarşamba

'18 delikli'* şampiyona!

Sırtlarında taşıdıkları çantalarda 14 sopa var. Ufak bir topun peşinde ilerliyorlar. Hedefleri ise topu 18 ayrı deliğe sokmak... Evet golften bahsediyoruz. Tam da Ladin operasyonu öncesi Obama'nın 18 delikli oyunu 9 delikte bitirip Pakistan'da olan biteni izlemeye gitmesinin üzerine Amerika'nın büyük golf organizasyonlarından biri olan Wells Fargo Şampiyonası, Charlotte'ta başladı. Etkinlik yakınımızda olunca biz de bir günümüzü ayırıp '18 deliğin arasında' vakit geçirmeye karar verdik.

Cüzdanlar dolu, insanlar mutlu
Günün erken saatlerinde The Charlotte Observer'in editörlerinden Mike Gordon ile buluşuyoruz. Kent merkezinden turnuvanın gerçekleştiği Quail Hollow Club'a doğru yöneliyoruz. Ve şampiyonanın oynandığı golf kulübüne ulaşıyoruz. Alana girerken edindiğim ilk izlenim: Golf, dünyanın her yerinde zenginlerin sporu... Amerika çapındaki PGA Turu'nun bir parçası olan Wells Fargo Şampiyonası'nın ikinci gününde binlerce golfsever Quail Hollow Club'a hücum etmiş. Cüzdanların şişkinliği, yüzlere gülümseme olarak yansıyor. Herkesin keyfi yerinde...

6.5 milyon dolarlık ödül
Golfle bugüne kadarki ilişkimiz sadece medyada tek tük çıkan haberleri okumaktan ibaret... Mike, tam bir golf tutkunu. Haftada bir muhakkak golf oynuyor. İçeri girer girmez işin inceliklerini öğrenmeye başlıyoruz. Daha önceleri Quail Hollow Turnuvası olarak bilinen Wells Fargo Şampiyonası 2003 yılından beri yapılıyor. İlginin büyük bölümü Amerikalı golfseverlerden gelse de uluslararası bir turnuva. Ekonomik krize rağmen büyümeyi sürdüren ABD'nin finans devi Wells Fargo, organizasyonun sponsoru olup şampiyonaya kendi adını vermiş. Farklı ülkelerden 155 oyuncu, 1.17 milyon dolarlık büyük ödüle sahip olabilmek için yarışıyor. Oyuncuların cebine giren toplam rakam ise 6.5 milyon dolar... 2010 yılındaki şampiyonada büyük ödülü 21 yaşındaki İrlandalı Rory McIlroy'un aldığını öğrenince bu işler için geç kaldığımızın farkına varıp, hayıflanıyoruz. Bizden geçmiş...

Fotoğraf ve telefon yasak!
Buraya kadar gelmişken Quail Hollow Club'tan söz etmemek olmaz. Kulüp, 1960 yılında sınırlı sayıda üyeye hizmet vermek üzere kuruluyor. Buna bir nevi "Zenginler kulübü" de diyebiliriz. Çünkü golf, üst düzey gelir grubunun kafa dağıtmak ve iş bağlamak için kullandığı çok yönlü bir spor. Oyun esnasında kilometrelerce ilerleyen oyuncular, yol alırken rahat rahat sohbet etme şansı buluyor. Quail Hollow'un Charlotte'ta konumlandığı bölgenin şıklığını tarif etmek güç. Yaşlı ve yemyeşil bir ormanın içerisine inşa edilmiş 18 golf sahası. Kiminin kenarından nehir geçiyor, kimisinde de topu deliğe gönderebilmek için gölün üzerinden kazasız belasız geçirmek gerekiyor. Açıkçası golfçüleri uzaktan izlerken bir bilgisayar oyunundaymışsınız hissi veriyor. Vuruş yapan oyunculara yaklaştığınızda ise hissiyat farklılaşıyor. İçi su dolu, sallayınca pulları uçuşan, kar yağıyormuş gibi görünen bir fanusun ortasında buluyorsunuz kendinizi. Bizim içinde bulunduğumuz Quail Hollow fanusu sallandığında kar beklentimiz boşa çıkıyor ve yağmur yağmaya başlıyor. Sabah her şey yolundayken öğle saatlerinde duyduğumuz siren sesi, hava koşulları nedeniyle oyunlara ara verildiğini duyuruyor. Çevredeki seyyar skorboardlarda "kaçın" uyarısını görüyoruz. Kendimize korunaklı bir ağaç altı bulana kadar sırılsıklam oluyoruz. Binlerce izleyici buldukları ilk ağacın altına sığınıp beklemeye başlıyor. Oyuna verilen yağmur arasını değerlendirip Mike'tan golfe ve şampiyonaya ilişkin bilgiler almaya başlıyoruz. Bu bilgiler, yazının sonunda yer alıyor. Bu arada şampiyonada izleyiciler için ciddi kurallar var. Bir açık hava oyunu izliyor olsanız da telefonlarınız sesi kapalı olmalı. Konuşma ihtiyacı duyarsanız alanda belirli noktalara gidip telefon görüşmenizi orada yapabiliyorsunuz. Oyun alanına fotoğraf makinenizi hiçbir şekilde getiremiyorsunuz. Bu nedenle yazıya eşlik eden fotoğraflar, The Charlotte Observer'ın fotomuhabilerine ait. Final karşılaşmalarını 20 binin üzerinde izleycinin takip ettiği Wells Fargo Şampiyonası'nda ufak bir medya ordusu görev alıyor. Oyuncuların tüm vuruşları tek tek görüntülenip, web siteleri ve ertesi günkü gazeteler için hazır hale getiriliyor. Biz de alanın ortasına kurulan medya merkezine uğrayıp The Charlotte Observer'ın fotoğraf editörü Bert Fox'u ziyaret ediyoruz. Bert, gazetenin internet sitesindeki fotogalerileri güncellemekle meşgul çünkü günün en çok tıklanan içeriği Wells Fargo Şampiyonası...

Ve Tiger Woods vakası...
Dünyanın en ünlü golf oyuncusu Tiger Woods, 2007 yılındaki şampiyonada kupayı havaya kaldıran isim olmuş. Bu yıl da katılması beklenen Wood, sakatlığı nedeniyle şampiyonada yer alamayacağını açıklamıştı. Biz de kendisini göremedik. Çapkınlıkları ve boşandığı eşine ödediği rekor tazminat ile tanınan Tiger Woods'un Quail Hollow'da olmayışı Amerikalı golfseverlerde büyük hayal kırıklığına neden olmuş. Golfün en ünlüsünün bir siyah olmasına rağmen ABD'li siyahların turnuvaya çok da ilgi göstermediklerine tanık oluyoruz. Alana beyazlar hakim. Öte yandan Quail Hollow'da çirkin erkeklerin yanında muhteşem kadınları gördükçe Dizzie Rascal'ın "Money Talks" parçasını hatırlıyoruz. Şampiyona bölgesi Mercedes için de büyük bir galeriye dönüşmüş. Alana getirilen yüzlerce Mercedes önce ünlü golf oyuncularınca kullanılıyor, ardından meraklıları için satışa çıkıyor. Taraftarı oldukları oyuncunun kullandığı Mercedes'i satın almak, cüzdanına güvenen golf fanatikleri için çok da lüks bir alışveriş olmasa gerek.

1.17 milyon dolar kimin oldu?
Üzülmekle birlikte şampiyonanın 8 Mayıs'ta gerçekleşen final karşılaşmalarını izlemeye gidemiyoruz. Wells Fargo'nun 2011 kupasına ve 1.17 milyon dolarlık para ödülüne Lucas Glover sahip oluyor. Glover'ın South Carolina'dan yerli bir golfçü olması kenttekileri ayrı bir neşelendiriyor. Türkçe kaynaklarda Wells Fargo'ya dair bilgi arayışlarımız sonuçsuz kalıyor. Türkiye Golf Federasyonu'nun internet sitesindeki yurtdışı turnuvalar arasında da Wells Fargo yer almıyor. Turnuvada Türk oyuncu olmadığı gibi Türk izleyiciye de rastlayamadık. Golf gelecekte de "zengin sporu" olarak anılacak olsa da yüksek kulelerinin hakimiyetindeki Charlotte'ta "Hollow Quail fanusu"nda Wells Fargo Golf Şampiyonası'nı takip etmeyi keyifli bir anı olarak zihnimize kaydediyoruz. 2012'nin Mayıs'ında yolunuz ABD'ye düşer ya da şampiyonayı izlemek üzere North Carolina'ya gelirseniz gelecek yılın biletleri için ön bilgi formu yayında. Belki Tiger da çapkınlıktan fırsat bulup şampiyonaya katılır. İyi seyirler...

İşte golfe ve Wells Fargo'ya dair bazı bilgiler
- Golf kortları 18 ayrı delik ve bunların çevresine konumlanan 18 ayrı sahadan oluşuyor.
- İlk vuruşun yapıldığı yer ile delik arasındaki mesafe ve engebe sahada sahaya farklılık gösteriyor.
- 1, 2 ve 3. sahalar "front" olarak adlandırılırken; 18' kadar geriye kalan sahalar "back" şeklinde anılıyor.
- Oyuncular ilk vuruş haklarıyla topu deliğe yakın bir bölgeye göndermeye çabalıyorlar. Sonraki haklarında ise topu deliğe sokmaya çalışıyorlar.
- Vuruş hakkı pistin uzunluğuna, engebesine göre 3, 4 ya da 5 olarak değişiyor.
- Golf sahalarındaki kumlu çukurların amacı ise oyuna zorluk ve heyecan katmak. İlk vuruşta topu kumlu çukura gönderen oyuncu, onu oradan çıkarabilmek için daha fazla efor sarfediyor. Ayrıca saha üzerindeki çimlerin uzunluğu da oyunun konforu açısından önemli bir husus. Sahanın temel alanındaki çimler çok kısa böylece oyuncu kolayca vuruş yapabiliyor Ancak top çimlerin daha uzun olduğu diğer alanda kalırsa vuruş zorlaşıyor.
- Oyuncuların vuruş için kullandıkları 14 çeşit spoası bulunuyor ve bu sopaları taşıdıkları büyük bir çanta. Turnuvalarda bu çantaları oyuncuların yardımcıları taşıyor.
- İlk vuruş yapıldıktan sonra top deliğe yakın bir bölgeye ulaşırsa oyuncular buraya gelip toplarını kaldırıyor ve yerine "marker" adı verilen bozuk paraya benzer bir pul bırakıyor. Bunu, diğer oyuncuların vuruşlarını rahatça yapailmesi için yapıyorlar. Tekrar atış sıraları geldiğinde markeri kaldırıp yerine toplarını koyuyorlar.
- Golf oyuncuları sol ellerine ince bir eldiven giyiyor.
- Şampiyonada topların karışmaması için her oyuncu kendi topunun üzerine, onun olduğunu belirtecek bir işaret bırakıyor. Böylece uzağa yaptıkları atışın ardından "benim topum hangisiydi?" diye aramak durumunda kalmıyorlar.
- Oyuncular şampiyonaya vardiyalı katılıyor. Bir gün sabah saatlerinde oynuyorsa; ertesi gün öğleden sonra oynuyor.
- Şampiyonaya resmiyet ve sessizlik hakim. Oyuncular atışlarını yapmadan önce saha görevlileri ellerini kaldırarak herkesin sessiz olmasını sağlıyor. Atış yapılana kadar kimseden çıt çıkmıyor. İzleyiciler sevinç ya da üzüntü reaksiyonlarını ancak top gideceği yere ulaştıktan sonra gösterebiliyor.
- Golfün giyim tarzı da diğer sporlardan farklı. Oyuncular polo tişört ve altına klasik kesim bir pantolon giyiyor. Ayakkabıları da kundura tarzında. Bu yönüyle golf, "işadamı sporu" imajını kuvvetlendiriyor.
- Golf oyuncuları üzerlerinde çakıya benzer ufak bir alet taşıyor. İlk uzun vuruşlarını yaptıktan sonra top, düştüğü yerde hasara neden oluyor ve o bölgede ufak çaplı bir göçük oluşuyor. Oyuncular, bu alet ile topun ezdiği çimli bölgeyi kabartıp normal seviyeye getiriyor.
- Eğer bir oyuncuyu tüm sahalarda izlemek istiyorsanız bu sizin içinde zahmetli bir uğraş. Bu, oyuncu saha değiştirdikçe onu takip etmek ve kilometrelerce yürüyüş anlamına geliyor. Tembellik etmek istiyorsanız, beğendiğiniz bir sahanın kenarına oturup, tüm oyuncuların tek tek sizin önünüzden geçmesini de bekleyebilirsiniz.
- Golfseverler oyunculara top ve şapka imzalatıyor.
(* Yazıda geçen "delik" sözcüğü İngilizce'deki "hole" teriminden çevrildi.)

Hiç yorum yok: