Çatkapı Ankara lezzetleri


Çatkapı – Ankara Lezzetleri

28 Ekim 2010 Perşembe

İşte sesli arama: Siz söyleyin Google arasın

Cep telefonlarımızın görüşme işlevi dışında bizleri internete eriştirmeye başladığı günden bu yana yaşamımızı değiştiren çok sayıda gelişmeye tanık olduk. Mobil iletişimin sunduğu olanaklar takip edilmesi güç bir hızla artıyor. Bu gelişmelerden öne çıkan biri de “Google sesli arama” İnternette aradığımızı bulmak için ilk başvuru kaynağımız Google’ın bir süre önce vermeye başladığı sesli arama hizmeti artık Türkçe desteği de sunuyor. Aramak istediğiniz sözcüğü ya da kelimeyi telefonunuza söylediğinizde, sonuçları saniyeler içerisinde ekranınızda görüyorsunuz.

Nasıl kullanılır?
Google sesli arama şu anda sadece Android işletim sistemi ile çalışan cep telefonlarında ve iPhone’larda kullanılabiliyor. İlgili uygulamayı cep telefonunuza yüklemenizin ardından ekrandaki mikrofon ikonuna tıklayıp konuşuyorsunuz. Google sesli arama saniyeler içerisinde sizin seslendirdiğiniz sözcükleri yazıya dönüştürüyor ve otomatik olarak aramanızı yapıyor. Yaklaşık üç saniye içerisinde sonuçlar ekranınıza geliyor. Gerçekleştirdiğimiz testlerde uzun sözcükleri dahi kusursuzca algılayan Google sesli arama bizden tam not aldı. Yine de sesli aramanızı yaparken sözcükleri tane tane söylemekte yarar var. İnternette izlediğimiz videolarda ise Google sesli aramanın sınırlarını zorlayan Amerikalı gençlerle kaşılaştık. Ağızlarını şekerlerle dolduran gençler, bu şekilde konuşarak söylediklerinin anlaşılıp anlaşılamayacağını test ediyorlar. Yaptıkları testin sonucuna gelince: Google sesli arama, ağzı şekerle dolu olan birinin konuşmasını da algılayabiliyor.

Günlük yaşamda büyük kolaylık
Google sesli aramayı test ederken, bu uygulamanın Ankara’da yaşayan bizlerin yaşamını nasıl kolaylaştırabileceğini de değerlendirdik. Örneğin sabah uyandık ve dışarı çıkmadan önce nasıl giyinmemiz gerektiğine karar vereceğiz. Google sesli aramaya “Ankara’da hava durumu nasıl?” sorusunu yönellttik. Saniyeler içerisinde ekranımızda beliren meteorolojik veriler, doğru kıyafeti seçmemize yardımcı oldu. “Ankara sinemalarında gösterimdeki filmler” şeklinde yaptığımız sesli aramayla da sinemaya gitmeden önce Ankara’da hangi salonlarda hangi filmlerin gösterimde olduğunu, seansların saatlerine kadar öğrenmemizi sağladı.

Yola çıkmadan önce de sesli arama
Sesli arama kentler arası ve kent içi yolculuklarımız öncesinde de bize kolaylıklar sunuyor. Uygulamaya yönettiğimiz “Ankara-Antalya arası kaç kilometredir?” sorusu birkaç saniye sonra ekranımızda “544 kilometre” şeklinde yanıtlandı. Google sesli aramanın verdiği sonuçlar arasında bu yolculuğun ortalama kaç saat süreceğine dair bilgiler de yer alıyordu. Ayrıca yolculuğu gerçekleştireceğimiz güzergâhı da tüm detaylarıyla harita üzerinde çizili biçimde görebildik. Kentiçinde yola çıkmadan önce yapacağınız “Ankara’da kapalı yollar” sorgulamasıyla hangi güzergâhların trafiğe kapalı olduğunu gazetelerde yayımlanmış haberlerden öğrenebiliyorsunuz.

Bilim kurgu filmi gibi
Geçmişte Star Wars gibi bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sesli komutlarla yönlendirilen bilgisayarlar artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Belirgin tek sorunu, telefonunuzun bataryasını hızlı tüketmesi olan Google’ın sesli arama hizmeti, teknolojide önceden düşlenmiş ve bugün vücut bulmuş yeni bir dönemin habercisi. Şimdi sizler de sesli komutlarınızla yapacağınız aramalarda hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilirsiniz.

Cumhuriyet Ankara, 29 Ekim 2010 (45. sf.)

Hiç yorum yok: