1.44 MB'lık kapasiteleri ile yıllarca dijital verileri taşımamıza yardımcı olan floppy diskleri yani disketleri hatırlar mısınız? Nasıl büyük bir ızdıraptı onlarla uğraşmak... Yeri gelir basit bir Word dosyası dahi parçalara bölünüp farklı disketlere paylaştırılırdı. Yüklemek istediğiniz dosya diskete sığmadığında Windows'tan gelen o sinir bozucu uyarı sesi... Dosyaların disketlere aktarımı sırasında duyduğumuz gürültüyü de hatırlar mısınız? Sanki bilgisayarın içerisinde ufak bir marangoz atölyesi çalışıyor.
Yaşamımıza nasıl girdi?
Her yeni teknolojinin bir eskisini yok ettiği düzende disketleri de unuttuk. Hala kullananlar var mıdır bilimez ama masaüstü bilgisayarların üzerindeki disket sürücüler hızla gözden kayboldu. Onların yerini 700 MB büyüklüğündeki Compact Diskler yani CD'ler aldı. Ardından DVD teknolojisi gelse de CD yaşamımızdaki yerini koruyor. Önce müzik CD'leri aracılığıyla personel müzikçalar alışkanlıklarımız değişti. Kasetler, müzikseverlerle vedalaşmamak için dirense de zamana yenip düşüp “nostalji” oldu. Sonra bilgisayar oyunları CD biçiminde evlerimize girmeye başladı. Compact Disklerin yarattığı büyük dönüşümün ana hedefinde ise sinema sektörü vardı. Görüntü kalitesi çok iyi olmasa da VCD'ler aracılığıyla sinemayı evde izlemeye başladık. Flash disklerin popülerleşmesinden önce de tüm verilerimizi CD'lere kaydederek taşıyorduk.
Film gibi yaşam öyküsü
Özetle CD'ler, teknoloji sahnesiyle henüz vedaşlaşmamış önemli oyunculardan biri. Peki bu teknolojik gelişmeyi yaşamımıza kazandıran ve geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Norio Ohga'yı tanıyor musunuz? Japon elektronik devi Sony'de genel müdürlük yapan ve ardından CEO'luğa yükselen Ohga'nın ilginç bir yaşam öyküsü var. 1930 yılında Japonya'nın Numazu kentinde doğuyor. Çocuk yaşlarda tüberküloz hastalığına yakalanan Ohga, yatağa düşüyor. Bu süreçte müzikle ilgilenen Ohga'nın hayallerini süsleyen şey ise profesyonel bir opera sanatçısı olmak. Hastalığına aldırmadan hedeflerinin peşine düşen Ohga 1953 yılında Tokyo Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar ve Müzik bölümünü bitiriyor. Lakin genç müzisyenin hayatı mezuniyetin ardından farklı bir yöne gidiyor.
Şikayet etti, CEO oldu!
Ohga, 1950'lerde Tokyo Tsushin Kogyo K.K adıyla bilinen ve daha sonra Sony Corporation adını alacak şirkete bir şikayet mektubu yazıyor. Şirketin ses kayıt cihazlarındaki hataları sıraladığı mektubunu Sony'nin mühendislerinden Masaru Ibuka'ya iletiyor. Sony, Ohga'nın mektubunu dikkate alıyor ve kendisine yarı zamanlı iş teklifinde bulunuyor. Sony'de işe başlayan genç müzisyen Ohga, müzik eğitimini ilerletmek için Almanya'ya gidiyor. Münih ve Berlin'deki macerasının ardından Japonya'ya ses mühendisi olarak dönen Ohga, 40 yaşında Sony Müzik Aletleri bölümünün başına geçiyor. Japon şirketleri için alışılmadık bir yaşta birim başkanlığına getirilen Ohga, 1982'de Sony'nin başkanı ve 1989'da da CEO'su oluyor. Ohga, Sony'i dünya markası haline getiren efsane yönetici olarak biliniyor. Dünyadaki ilk CD üretilirken gösterdiği çaba da onu “CD'nin babası” yapıyor. 2003 yılında 73. doğum gününde Sony'deki görevinden emekli olan Ohga, şirketin onursal başkanıydı. Yaşamının son yıllarında Sony'nin onursal başkanlığını yapan Ohga, 23 Nisan 2011'de Tokyo'da yaşama veda etti. Bakalım Ohga'nın ardından yetim kalan CD'ler, DVD'lere karşı daha ne kadar varlıklarını sürdürebilecek?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder