Yıllarca topladığı kurban derileriyle gündeme gelen, zaman zaman da eleştirilen Türk Hava Kurumu (THK), ülkedeki havacılık sektörünün önünü açabilmek için 'kalkışa geçti.' Aslında hazırlıklar çok önceden başlamış. Hata kabul etmeyen havacılık alanına ciddi bir eğitim kurumu kazandırmak zaman almış. THK Üniversitesi'nin kuruluş sürecinden ilk defa TBMM'de yaşanan oylama kazasıyla haberdar olmuştum. Aradan geçen süreçte üniversitenin kuruluşu yasalaştı ve Ankara'daki 'havacılık üssü'nün yeni akademik yıla yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma başladı. Biz de olan biteni yerinde görmek için Etimesgut'taki Türkkuşu Tesislerinin içinde konumlanan THK Üniversitesi Kampüsü'nde kurucu Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban'ın konuğu olduk. Prof. Ban'dan dinlediklerimiz Türk havacılığının gelişimi adına bizleri umutlandırdı. Şimdi THK Üniversitesi'ne doğru 'uçuşa' geçelim.
Türkiye'de nasıl pilot olunur?
Küçükken hangimiz “Büyüyünce ne olacaksın” sorusuna “pilot” yanıtını vermedi? Yıllarca hayalleri süsledi pilot olmak... Türkiye'de sivil pilotaj eğitimi veren tek resmi kuruluş uzun bir dönem sadece Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'ydu. Daha sonra THK'nın Gökçen Havacılık adlı şirketi de bu sürece dahil oldu. Ardından THY'nin pilotluk okulu ve son gelişme ile herkes pilot olmaya bir adım daha yaklaştı. THK Üniversitesi, Türkiye'de yetiştirilen pilot sayısını hızla artıracağa benziyor.
Süreç nasıl işleyecek?
Anadolu Üniversitesi'ndeki Sivil Havacılık Yüksekokulu'nda pilotaj eğitimi almak istiyorsanız oradaki mülakatı geçip son 10 ya da 15 kişi arasına girmeniz gerekiyor. THK Üniversitesi ise sizi sadece YGS ve LYS gibi normal üniversitelere giriş sınavlarından aldığınız puanlar ile değerlendiriyor. Üniversitenin pilotaj bölümünü tercih etmenizin ardından puanınız yeterliyse ÖSYM sizi oraya yerleştiriyor. Herhangi bir mülakat yok. Tabii ki pilot olabilmek için gerekli sağlık koşullarını taşımanız ve bunu ilgili sağlık kuruluşlarından belgelendirmeniz gerekiyor.
120 yeni Türk pilotu geliyor
THK Üniversitesi'nin pilotaj bölümü 2011 yerleştirme kılavuzlarında 60 kişilik kontenjanı ile görünecek. Fakat bununla ilgili Prof. Ban'ın bir müjdesi var. ÖSYM'nin açacağı ek yerleştirmede 60 kişi daha üniversitenin pilotaj bölümünü tercih edebilecek. Böylece dört yıl sonra THK Üniversitesi ilk mezunlarını verdiğinde Türkiye'nin 120 yeni pilotu olacak. Ünsal Ban, ilk mezunların iş garantisinin olacağını da hatırlatıyor.
Havacılık sektöründe yerli pilot açığı
Son dönemde Türkiye'de hızla büyüyen havacılık söktöründe ciddi oranda yabancı personel istihdam edildiğini öğreniyoruz. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 600 olan yabancı pilot sayısı, içinde bulunduğumuz yılda 780'e yükselmiş. Sonuç ortada: Bir yıl içinde 180 pilot ithal eden sektörde, yeni Türk pilotların daha mezun olmadan iş teklifleri alması olası. THK Üniversitesi'nin öğrenci pilotları, filoya yeni katılan eğitim uçakları ile toplam 260 saat eğitim uçuşu yapacak. Üniversite'de yabancı akademisyenler de eğitim verecek. Yapılan anlaşmalar ile isteyen pilot adayları eğitim süreçlerinin bir bölümünü yurtdışında gerçekleştirebilecek. Meslek tercihi için yol ayrımındaysanız, pilot olmayı ve THK Üniversitesi'ni bir kez daha düşünün. Öte yandan THK Üniversitesi, yaptığı meslekten mutlu olmayanlar için de bir fırsat. Havacılık ile olan ilişkinizi, ucuz uçak bileti aramaktan öteye geçirebilirsiniz. Yolcu olmaktan sıkılmadınız mı? Pilot koltuğu sizi bekliyor.
THK Üniversitesi'ne nasıl ulaşacaksınız?
Web: www.thk.edu.tr
E-posta: universitebasvuru@thk.org.tr
Telefon: 0312 342 84 58 -59
THK Üniversitesi Facebook fan sayfası
THK Üniversitesi Twitter hesabı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder